KULTNI KLUB POSTAO TINEJDŽER

MOČVARA SLAVI 15 GODINA! Rođendan se slavi puna četiri dana, provjerite tko sve dolazi

Zagrebački klub "Močvara" proslavit će od 6. do 9. lipnja petnaesti rođendan četverodnevnim događanjem na nasipu pored kluba i u Pogonu Jedinstvo, koncertima, performansima, izložbama, radionicama, predstavama, sajmom ploča i stripova.

Močvara nije samo slušaonica, taj je klub odgojio generacije mladih i, osim glazbe, želio obuhvatiti sve dijelove nezavisne i alternativne kulture, organizirajući književne i kazališne večeri, filmske projekcije i tribine na razne teme, rekao je jedan od voditelja kluba Danijel Badanjak. Kada je osnovana prije petnaest godina, Močvara je bila jedini takav klub, a iako se proteklih godina slika nezavisne scene u Zagrebu bitno promijenila, puno je više žanrovskih skupina te klubova i kafića sličnog profila, izdvajamo se upravo po raznovrsnosti programima, istaknuo je.

Klub Močvara rezultat je rada volontera iz neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture - URK, koji su nastojali oživjeti tadašnju slabu kulturnu ponudu u gradu. Petnaest godina kasnije klub bilježi tisuće koncerata, partyja, izložbi, kazališnih predstava, filmskih i književnih programa, diskusija, radionica.

Kako je opisano na službenim stranicama kluba, Močvara je, bez obzira zanima je li posjetiteljima interes glazba, film, kazalište ili radionice, kroz sve te godine bila otvorenih vrata i pokušavala održavati na životu urbanu kulturu u svim njenim različitim oblicima, žanrovima i strujama. "I danas je taj klub jedno od rijetkih mjesta u kojem svoje stanište podjednako nalaze ljudi dijametralno suprotnih životnih stavova i svjetonazora bez ikakvih netrpeljivosti, a u kojem je ulaz bio zabranjen samo rasizmu, homofobiji, ksenofobiji i svima onima koji žele nasilno ograničavati tuđe slobode", ističe se.

Povijest kluba

Povijest kluba povremeno je bila prilično burna - klub je najprije otvoren na prostoru diskonta pića u Runjaninovoj ulici, no nakon što im vlasnik otkazuje najam, seli u prostore nekadašnje tvornice Jedinstvo na obali Save, gdje se nalazi i danas. Klub je bio zatvoren i 2008., zbog problema s financiranjem, a među lošije faze bilježi i onu iz 2001. kada je šezdesetak nogometnih huligana upalo na projekciju filma o srpskom nogometašu Milku Đurovskom, izudaravši palicama i lancima goste, nakon čega je u javnosti jedno vrijeme neopravdano glasio kao 'problematičan' klub.

Sjajni koncerti

Klub je dosad ugostio niz koncerata, osim što je kao nezaobilazni autor tamo redovito svirao Mance, tijekom godina nastupili su Mogwai, Deftones, Jonathan Richman, Shellac, Gerad Van Herk iz Deja Voodoo, Einstuerzende Neubauten i mnogi drugi. TBF je u Močvari snimio live album, a Darkwood Dub održao prvi koncert u Hrvatskoj. Bile su tu i prve predstave Olivera Frljića i Anice Tomić, premijera "Cabares, Cabarei" Zijaha Sokolovića, gostovanja srpskih filmskih redatelja, a bilo je to i mjesto na kojem je većinom snimljen "Bore Lee: U kandžama velegrada", kultno underground ostvarenje Maria Kovača.

Program proslave rođendana

Proslava 15. rođendana počinje 6. lipnja nastupom petnaestak DJ-a Trip to Zion kolektiva uz brojne kolege sa zagrebačke klupske scene kojoj je klub oduvijek pridavao veliku pozornost, otvorivši vrata većini zagrebačkih DJ-a, od kojih su neki tamo imali svoje prve nastupe.

U subotu 7. lipnja, održat će se koncert sedam bendova, od kojih su četiri s Geenger Recordsa, Emphasis, Go No Go, Shoot Me Wendy i Gužva uz 16-ercu, a pridružit će im se Stonebride, Tigrova Mast i D'Elvis. Koncert će biti u prostorijama Močvare, dok će se u Pogonu Jedinstvo održati trenutno najpopularniji program tog kluba "Dirty Dancing", posvećen glazbi osamdesetih.

Dan kasnije dnevni program na nasipu i u Močvari donosi zmajarsku radionicu, dječju predstavu, nastupe desetak kantautora, sajam ploča i stripova, a večernji tribinu Marija Kovača o 15 godina kluba, te "Pesničenje", trening aktivne poezije s nastupima dvadesetak pjesnika iz Srbije i Hrvatske.

Završni dan proslave rezerviran je za program Galerije Močvare "Soundart Inkubator", koji će ugostiti nove umjetničke radove mladih domaćih autora koji se bave zvukom kao umjetničkim medijem, a "Žedno uho" gostuje s američkim kantautorom Damienom Juradom.

Popratni program donosi izložbu plakata koji su tijekom godina predstavljali aktivnosti kluba Močvara, kao i ostalih prepoznatljivih 'vizuala' kluba, programskih knjižica, publikacija, flyera, omota CD-ova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:21