KIŠE U LISTOPADU

Nakon optužbi da nisu politički neutralni, Izrael će ipak promijeniti riječi pjesme za Eurosong?

Eden Golan

 Screenshot/youtube/
Izabrana balada ‘October Rain‘ pjevačice Eden Golan sadrži stihove poput ‘Oni su svi bili dobra djeca, svaki od njih‘, koji navodno aludiraju na napad Hamasa

Nakon molbe predsjednika države Izrael je pristao unijeti promjene u tekst pjesme koja bi ga trebala predstavljati na Eurosongu. Organizatori natjecanja, naime, nisu zadovoljni stihovima koji se navodno referiraju na Hamasov napad na Izrael 7. listopada, piše The Guardian.

O riječima pjesme već smo pisali u Jutarnjem, naime u pjesmi "October Rain" se spominje cvijeće koje u slengu označava pale vojnike IDF-a

Eurosong, koji će se održati između 7. i 11. svibnja u Malmöu, može diskvalificirati natjecatelje za koje smatra da su prekršili pravila o političkoj neutralnosti.

Izabrana balada "October Rain" pjevačice Eden Golan sadrži stihove poput "Oni su svi bili dobra djeca, svaki od njih", koji navodno aludiraju na spomenuti napad.

Izraelska javna televizija Kan tekstopisce spomenute pjesme, kao i drugoplasirane "Dance Forever" tražila je, kaže, da tekst prilagode istodobno sačuvavši umjetničku slobodu. Kan će zatim službeno odlučiti koju će se pjesmu slati.

Izraelska je televizija rekla da je pristala učiniti izmjene nakon molbe predsjednika Isaaca Herzoga.

"Predsjednik je naglasio da pogotovo u ovom trenutku kada nas, oni koji nas mrze, pokušavaju izgurati sa strane te Izrael bojkotirati na svakoj pozornici, Izrael mora svog glas pustiti s ponosom te se držati uspravno i podići svoju zastavu na svakom svjetskom forumu, poglavito ove godine", poručio je Kan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 21:27