PRVO MJESTO TOP LISTE

Noel Gallagher: pjeva kako je svoje snove ostvario pa rasturio zbog okršaja s bratom, o bračnom brodolomu...

Noel Gallagher

 Kevin Winter/Getty Images/Profimedia/Kevin Winter/getty Images/profimedia
‘Council Skies‘ je izvanredno lijep album čije je temelje Noel postavio u svom londonskom studiju, a gudače ‘sredio‘ u Abbey Roadu

U trenutku dok čitate ovaj tekst Noel Gallagher je u pratnji sastava High Flying Birds vrlo vjerojatno po četvrti put zaredom zasjeo na prvo mjesto britanske top liste albuma dok je njegovom bratu Liamu to uspjelo tri puta zaredom s tri solo albuma. Naravno, sve je to po nakladama u slučaju solo albuma Noela i Liama, jer i diskografija se promijenila, daleko od uspjeha Oasisa. Obojica su svjesna da ni koncertno ne mogu svaki za sebe proizvesti magnitudu kakvu su lučili Oasis, naročito ne onu s Knebwortha kad je prodano 250.000 ulaznica za dvije ljetne večeri 1996. godine.

Liama u Zagrebu nismo vidjeli, a Noel je svirao u Tvornici kulture te prije koju godinu na festivalu Glastonbury rekao publici da će prvo izvoditi pjesme za koje "ne marite" (njegove solističke), a potom "one koje znate" (iz ostavštine Oasisa). Liam je jednako svjestan svoje današnje pozicije u rock glazbi i pop-kulturi u odnosu na status Oasisa (pogledajte i radi toga dokumentarac "As It Was" o njemu, 2019), no ovo je rubrika recenzija albuma pa valja reći da su i Liam i Noel objavili bolje solističke albume nego što su to bila posljednja četiri od ukupno sedam albuma Oasisa.

Ako mnogi - nakon vijesti iz Daily Maila o ponovnom pokušaju uspostave kontakta između zavađene braće - čekaju "breaking news" o ponovnom okupljanju Oasisa, do toga će eventualno doći tek nakon što Noel odradi turneju za album "Council Skies". A i to je upitno jer "glasina" iz "žute štampe" je jedno, a pomirenje tvrdoglave braće Gallagher nešto posve drugo. Zauzvrat, i Noel i Liam su dokazali da mogu dojmljivo svaki za sebe, ako već ne mogu zajedno. To ih, pogotovo Noela, stavlja u poziciju u kakvoj je već nekoliko dekada Paul Weller. Uz to, Noel je čak bio i "gost" Gorillaza na poziv Damona Albarna, nekoć ljutog mu rivala iz Blura, dočim na novom albumu "Council Skies" starijem Gallagheru gostuje Johnny Marr, nekoć gitarist The Smithsa koji se također ne miri sa svojim nekadašnjim pjevačem, ali snima čvrste solo albume, interesantnije od dva-tri posljednja Morrisseyeva izdanja. Zgodno je za primijetiti i da je singl "Pretty Boy" Noel Gallagher‘s High Flying Birdsa remiksirao i u tom miksu treću gitaru odsvirao nitko drugi nego Robert Smith, lider grupe The Cure. Fakat je još samo nedostajao Weller da kao gost i dobitnik NME-ove nagrade "The Godlike Genius" otpjeva jednu pjesmu.

No i bez tog gostovanja "Council Skies" je izvanredno lijep album čije je temelje Noel postavio u svom londonskom studiju, a gudače "sredio" u Abbey Roadu. Da ove i ovakve pjesme kojim slučajem pjeva Liam, "Council Skies", posve drugačiji od prethodnih Noelovih solo izdanja, bio bi najbolji album Oasisa nakon "Definitely Maybe" i "(What‘s The Story) Morning Glory?". Noel nema grlo poput Liama, ali i dalje ima žicu za napisati pamtljivu rock pjesmu kakvu danas malo tko posjeduje. Njegove božanske melodije doista mogu izdržati usporedbe s onima McCartneya i Lennona, no jasno je i da su skladane nakon punka, kao temelj Britpopa. Efektna crno-bijela fotografija s izvrsno osmišljene naslovnice sugerira narativ albuma. Bubnjevi, pojačala i gitare na kružnom toku ispred sivog "socijalnog naselja", ponad kojeg se nadvija olujno nebo, doslovce pričaju Noelovu (i nekoć Liamovu) priču. U stilu, dolazimo iz usranog kvarta, ali nitko nam neće uzeti rock‘n‘roll snove koje ćemo svim silama pokušati ostvariti.

Ovaj put takve pjesme Noel ne piše iz pozicije početnika nego iz vizure iskusnog veterana koji je svoje snove ostvario pa rasturio zbog okršaja s bratom da bi potom počeo iznova. I sve to ne zvuči kao jamranje ili slinavljenje za "boljom prošlošću" ili "prohujalom mladošću" nego poput pjesama stadionskih proporcija s tek pokojom crtom rezignacije kad Noel pjeva o bračnom brodolomu. Melankolija je neizbježna, ali i osjećaj ispunjenja. Naročito u odjavnoj "We‘re Gonna Get There At The End" čiji stihovi zvuče i poput poruke pomirenja odaslane prema bratu Liamu čija se pjesma "Wave", posljednja s recentnog albuma "C‘mon You Know", može tumačiti na sličan način. Dovoljno za ponovno okupljanje Oasisa? Možda, ali treba li to Noelu i Liamu?

NOEL GALLAGHER‘S HIGH FLYING BIRDS

Council Skies

Sour Mash/Universal Music Croatia

žanr: rock

ocjena: 4 i pol

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:28