JUBILARNO IZDANJE

NOVO IZDANJE NAJVAŽNIJEG ALBUMA U SVEMIRU Četrdeset godina nakon izlaska u samo 12 primjeraka, svatko će moći kupiti Zlatnu ploču

 NASA

Dvije Zlatne ploče misije Voyager najznačajnija su ostavština ljudskog roda. Radi se o za sada jedinom trajnom zapisu o postojanju ljudske kulture koji će nadživjeti čak i Sunce. Unatoč svojoj važnosti, ploču je bilo nemoguće nabaviti za svoju privatnu kolekciju, no to bi se uskoro moglo promijeniti.

Zlatna ploča zamišljena je kao poruka vanzemaljcima koji bi mogli pronaći sonde Voyager 1 i 2. Dolazi u paketu s vlastitim gramofonom i jednostavnim uputstvima kako ju pustiti. Na ploči se nalaze primjeri glazbe sa Zemlje, pozdravi na 55 jezika, fotografije ljudi, životinja i biljaka, te brojni zvukovi iz prirode, poput glasanja životinja i šuma valova.

Osim dva primjerka koji se nalaze na sondama Voyager 1 (sada 20,2 milijarde kilometara daleko od Zemlje) i Voyager 2 (sada 16,6 milijardi kilometara daleko), postoji još deset primjeraka koje su izložene u NASA-inim institucijama, i to je sve. Čak niti slavni astrofizičar Carl Sagan, čelnik povjerenstva koje je izradilo ploču, nije mogao dobiti svoj primjerak.

NASA

Sljedeće godine, to će se promijeniti. Uz pomoć Kickstartera, trojica muškaraca izdat će jubilarno izdanje od tri vinila za 40. godišnjicu misije Voyager, pokrenute 1977. godine. Radi se o direktoru Instituta za budućnost Davidu Pescovitzu, menadžeru tvrtke Amoeba Music Timothyju Dalyju, i grafičkom dizajneru Lawrenceu Azerradu.

Trio će pripremiti izdanje s omotom inspiriranim originalnim pakiranjem Zlatne ploče, s muzikom koja će se nalaziti na tri vinilne ploče zlatne boje, a zainteresirani će moći kupiti svoj primjerak za oko 100 dolara.

Vlasnici jubilarnih ploča moći će poslušati pozdrav tadašnjeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera, glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kurta Waldheima, pozdrav na srpskom 'Želimo vam sve najlepše sa naše planete!', te brojna glazbena djela.

Među glazbom dominira klasika, pa će biti moguće poslušati Bachov Brandenburški koncert, Mozartovu Čarobnu frulu, Beethovenovu Petu simfoniju, ali i brojne primjere tradicionalne i narodne glazbe iz svih krajeva svijeta. Od modernije glazbe, na albumu se nalazi i 'Melancholy Blues' u izvedbi Louisa Armstronga, kao i 'Johnny B. Goode' Chucka Berryja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:37