SIMFONIJSKI ORKESTAR IZ SAO PAOLA

Osim nogometa, Brazilci imaju i najbolji orkestar Južne Amerike

Glasoviti francuski maestro Yan Pascal Tortellier u Zagrebu počinje veliku europsku turneju sa svojim brazilskim orkestrom i slavnim violončelistom Antoniom Menesesom

Najbolji su u nogometu, imaju najluđi karneval i najljepše se njišu u ritmu sambe. Sve su to općepoznate stvari o Brazilcima. Ali, slavu Brazila svijetom pronosi još jedna sjajna reprezentacija. To je Simfonijski orkestar Sao Paola, najbolji orkestar Latinske Amerike.

Osim propagandnih materijala to rezolutno tvrdi i njihov šef dirigent, glasoviti francuski maestro Yan Pascal Tortellier, koji će sutra upravo u Zagrebu sa svojim orkestrom početi veliku europsku turneju.

- Kada sam prije i dvije pol godine dobio iznenadni poziv da uskočim kao zamjena na dirigentski pult u Sao Paolu, iskreno rečeno nisam imao velika očekivanja – rekao nam je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru maestro Tortellier, priznajući da je očekivao probleme uobičajene za većinu latinoameričkih orkestara: višak temperamenta i manjak discipline. Međutim, našao je, kaže, idealnu kombinaciju južnjačke arome i anglosaksonske radne etike i discipline, pa danas taj iznenadni poziv smatra jednim od najsretnijih trenutaka svoje velike svjetske karijere.

- U Sao Paolu uživam u najboljem od oba ta svijeta – kaže maestro Tortellier, koji se šest mjeseci nakon tog prvog susreta rado odazvao pozivu da postane šef dirigent prvog brazilskog orkestra.

Maestro Tortellier osobito je uzbuđen zbog programa koji je sastavio za koncert u Zagrebu. Publici će svakako biti zanimljiva uvertira opere „Rob“ Antonia Carlosa Gomeza, brazilskog skladatelja iz 19. stoljeća koji je velike uspjehe postizao i u Europi gdje su mu se opere izvodile čak i u milanskoj Scali. Iz perioda od 15 godina koliko je proveo na čelu Filharmonijskog orkestra BBC-a u Manchesteru, maestro Tortellier donio je u Sao Paolo i veliki repertoar kapitalnih djela 20. stoljeća, među kojima je Koncert za orkestar velikog Poljaka Witolda Lutoslawskog.

To je djelo u kojem će, uvjeren je maestro Tortellier, brazilski orkestar pred zagrebačkom publikom pokazati sav svoj virtuozitet, a budući da njegovim žilama teče i francuska glazba, na rasporedu je i antologijski „Preludij za Poslijepodne jednog fauna“ Clauda Debussyja. Uz sve to, s orkestrom u Zagreb dolazi i jedan od najboljih svjetskih violončelista, slavni brazilski učenik Antonija Janigra Antonio Meneses koji će biti solist u popularnom Koncertu za violončelo i orkestar engleskog skladatelja Edwarda Elgara.

Maestra Tortelliera i za to djelo vežu vrlo osobne uspomene, jer upravo je s izvedbom te skladbe svoju prvu veliku međunarodnu nagradu svojedobno osvojio njegov otac, legendarni violončelist Paul Tortellier.

Sutrašnjim koncertom u ciklusu Lisinski subotom počinje sjajan niz koji u samo nekoliko dana u Zagreb dovodi još tri velike svjetske zvijezde klasične glazbe. Već u utorak u Lisinskom prvi put svira pijanistički superstar Jevgenij Kisin, a večer kasnije Filharmonijskim orkestrom milanske Scale dirigira Valerij Gergijev, uz kojega će solist na violini biti slavni Grk Leonidas Kavakos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:14