RIZNICA ROCKA

PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ Zeppelini izvukli iz arhive dvije nikad objavljene snimke

 AFP
Želja im je da stare epohalne albume predstave na novi način i fanovima pruže uvid u vrijeme kada su nastajali

Ako se netko, uz Dylana, Younga i Springsteena, pokazao pravim majstorom u strategiji prepakiravanja starih izdanja i objavljivanja neobjavljenih snimaka, onda je to Jimmy Page, gitarist najvećeg i najutjecajnijeg hard rock benda svih vremena.

Ni okorjeli fanovi benda vjerojatno ne znaju koliko su puta od pojave CD-a dobili remasteriranih verzija starih albuma Led Zeppelina, a našlo se i sjajnih neobjavljenih live snimki iz arhiva BBC-ja, primjerice.

Sjajan potez Jimmy Page je povukao i prošle jeseni objavom filma te live CD i DVD albuma s reunion koncerta iz londonske O2 Arene, održanog 2007. godine u čast njihova pokojnog prijatelja i osnivača Atlantic Recordsa, velikog gospodina Ahmeta Erteguna. Za taj koncert apliciralo je 20 milijuna poklonika Led Zeppelina, ali ni to nije navelo Roberta Planta da se predomisli i podrži ideju Jimmyja Pagea o povratničkoj turneji Led Zeppelina.

Stoga se Page ponovo okrenuo prošlosti i dvije pol godine opsesivno preslušavao arhive s neobjavljenim snimkama Led Zeppelina, sve s nakanom da ponovo objavi kompletan opus grupe u još jednoj remasteriranoj, ali i proširenoj verziji devet originalnih albuma. Tako bi 3. lipnja svjetlo dana trebala ugledati prva tri albuma Led Zeppelina (I, II i III) s nizom dodanih, pretežno live i “alternate version” studijskih snimki otprije poznatih skladbi. Pageova želja je, naime, da stare albume predstavi na novi način, odnosno da fanovima pruži uvid u vrijeme u kojem su ti epohalni albumi nastajali, sada i kroz niz bonus snimki, no ipak je nerealno očekivati veći broj neobjavljenih pjesama. Kako bi to trebalo izgledati, Page je odlučio pokazati dvjema “teaser” snimkama.

Jedna je dosad neobjavljena pjesma, live obrada blues standarda “Keys to the Highway” iz 1970. godine, a druga vrlo rana, također ranije neobjavljena verzija kultne “Whole Lotta Love”. Fanovi, dakle, nestrpljivo očekuju da ih Jimmy Page još jednom “izmuze”, ali ni ova “obnova” kompletnog opusa Led Zeppelina s nizom remasteriranih i bonus snimki neće, nažalost, navesti Planta da se odluči na reunion turneju, a pitate li mene, najsmislenije je držati se Led Zeppelina na starim, dobrim vinilnim LP pločama.

To je vjerojatno najbolji “vremenski okvir” i format njihova opusa jer ako je netko izmislio “album oriented rock”, onda su to bili Led Zeppelin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:52