Lisinski

Pravnica se već vidjela kao nova ravnateljica. A onda, gle čuda, Gradonačelnik i jedan od čelnika Možemo prelama priču

Nina Čalopek

 CROPIX
Izbor Nine Čalopek više je nego dobar. S neupitnim ugledom stručnjakinje i bogatom biografijom biti će prava osoba na pravom mjestu

Zagreb je napokon dobio novu ravnateljicu Koncertne dvorane " Vatroslav Lisinski". To je Nina Čalopek muzikologinja i producentica impresivne biografije bez konkurencije u ponudi od pet kandidata. Izabrana je odlukom Gradonačelnika koji je odlučio iskoristiti svoje zakonsko pravo i oglušiti se na preporuku Upravnoga vijeća Lisinskog koje je glasalo 4:1 u korist pravnice i dosadašnje pomoćnice ravnatelja za opće poslove. Čini se da su prevladali razum i struka što je za svaku pohvalu s obzirom na sjajne i nadmoćne reference Nine Čalopek.

No je li baš tako tekla priča o odabiru? Javnost je bila upoznata o galimatijašu procedure po kojoj Upravno vijeće nema izvršnu nego savjetodavnu funkciju. Nikom razumnom nije bila razumljiva preporuka Upravnoga vijeća kojem je nota bene predsjedao ugledni glazbenik koji je također preferirao pravnicu ispred ostala četiri kandidata, tri muzikologinje i jednog skladatelja/ dirigenta. Jedini glas ZA od pet mogućih sada odabrana kandidatkinja dobila je od članice Upravnoga vijeća, također ugledne umjetnice. Ali i pripadnice gradonačelnikove stranke Možemo!

I tu počinje i završava prozirna politizacija cijele priče. "Činilo" se da je neće biti jer sa samo jednim glasom ZA Nina Čalopek nije imala baš nikakve šanse. Procedura je, iako izvan pameti, bila demokratična i pravnica se već vidjela kao nova ravnateljica. A onda, gle čuda, Gradonačelnik i jedan od čelnika Možemo prelama priču, poziva se na svoje zakonsko pravo, priklanja jedinom pozitivnom mišljenju svoje stranačke kolegice i odabire Ninu Čalopek!

Je li u pitanju bila naknadna pamet, ili je Gradonačelnik tek nakon graje u javnosti našao vremena da pročita reference gospođe Čalopek, u ovom trenutku možda i nije više važno. Ili možda ipak jest ako znamo da bez uplitanja politike nema postavljanja upravljačkih kadrova. nigdje, pa ni u kulturi?

Notornom činjenicom ostaju upitna demokracija izbora, smisao Upravnih vijeća i mišići vladajućih. Struka je na zadnjem mjestu i samo se ponekad poklapa s razumom. U ovome slučaju dobar epilog postignut je stranačkim manevrom koji se vidi iz aviona.

Kako bilo, izbor Nine Čalopek je više nego dobar. S neupitnim ugledom stručnjakinje i bogatom biografijom biti će prava osoba na pravom mjestu. Čekaju je brojne zadaće, od programskih koje će se dijelom vjerojatno razlikovati od dosadašnjih, do restrukturiranja publike čijem profilu nedostaju mladi, konačno i do vrućeg kolača obnove već poprilično ruinirane zgrade.Da, njezin je program od početka bio znalački stručan i ambiciozan. Samo ga je trebalo pročitati i izbjeći farsični rasplet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:32