SJEĆATE SE JEDINICE?

Preminuo vlasnik kultnog kluba u koji je zalazilo pola Zagreba: ‘Dragi Papa, hvala ti što si nas stvorio...‘

Davor Papa

 Vanja Nezirovic
Koliko je samo ljubavi, vremena, truda, love, ma svega... uložio u taj svoj mali klubić koji je otvoren 2000., kaže Damir Cuculić

Godine 2000. na Novoj Vesi otvo­rio se ho­u­se ­klub "Je­di­ni­ca", koji je vrlo brzo postao kultno mjesto zagrebačke scene. No ovih dana ljubitelje legendarne "Kulje", kako su je zvali od milja, potresla je tužna vijest. Preminuo je Davor Papa, čovjek koji je stvorio "Jedinicu", čovjek kojeg ste u tom klubu mogli sresti baš svaku radnu večer, čovjek koji je svoj klub doživljavao kao dnevni boravak iz kojeg je s neizmjernim ponosom širio najljepšu moguću poruku - mir i ljubav.

- Že­lim da se u nje­mu lju­di ve­se­le, plešu i uži­va­ju. Kod me­ne se lju­di ne do­la­ze gle­da­ti, ne­go ple­sa­ti. Ni­je va­žno imaš li na se­bi Fen­di ili ja­pan­ke, je­si li došao u Fer­ra­ri­ju ili pješke - ovako je govorio veliki Davor Papa, koji je svojedobno vodio i klub "88".

Iako je "Jedinica" zatvorena 2017., na službenoj Facebook stranici tog kluba dirljivim riječima oprostili su se od Pape.

- Riječima je teško izraziti tugu zbog odlaska našeg voljenog Pape. Davor je bio ne samo simbol noćnog života u Zagrebu, već i osoba čiji je doprinos na klupskoj sceni ostavio trajni pečat. Njegova strast, predanost i ljubav prema house glazbi oblikovale su ne samo noćni život u Zagrebu, već i srca svih onih koji su imali sreću poznavati ga. Kroz svoj klub stvorio je mnogo više od mjesta za izlaske, bio je to prostor gdje su se dijelile radosti, smijeh, ples i house glazba, mjesto gdje su se stvarale uspomene koje će zauvijek ostati urezane u sjećanja svih koji su ga posjetili. Dragi Davore, hvala ti za sve nezaboravne trenutke! Počivaj u miru - objavili su na Facebooku.

Davora Pape prisjetio se i njegov dugogodišnji prijatelj Damir Cuculić, Top DJ Room, pionir elektroničke glazbe u Hrvatskoj, koji je na HTV-u uređivao i vodio kultnu TV emisiju "TOP DJ Mag", a početkom 90-ih u Zagrebu je organizirao i prvi pravi rave party Under City Rave te festival Future Sound of Zagreb.

- Ovaj status posvećujem svom starom frendu, a on je Davor Papa, kojeg mnogi od vas uglavnom znaju kao vlasnika legendarne, nekoć megapopularne ‘Jedinice‘, od milja zvane ‘Kulja‘, najmanjeg, najsimpatičnijeg i najšarmantnijeg house kluba ikad otvorenog u Zagrebu, ali i jednog od najvećih klubova po značaju za zagrebačku underground house scenu.

Sjećam se koliko je samo ljubavi, vremena, truda, love, ma svega... uložio u taj svoj mali klubić koji je otvoren 2000. na lokaciji nekad poznate pizzerije ‘Dvojka‘. S Papom sam bio frend gotovo od rođenja jer smo još kao klinci odrasli u istom kvartu, u istoj najljepšoj ulici na Šalati, skoro kuća do kuće, išli smo u isti vrtić, u istu osnovnu školu. Gotovo cijelo djetinjstvo proveli smo na igralištu OŠ u Mesićevoj (je**no dobro je igrao mali nogač) i u lokalnoj birtiji ‘Fortuna‘.

image

Davor Papa

Vanja Nezirovic

Vjerovali ili ne, ja sam svoj prvi kontakt s pravom underground house mjuzom u 90-ima doživio uživo u svom susjedstvu, upravo kod njega doma u Botaničkom vrtu, u njegovom legendarnom podrumu. Nešto slično prije sam samo doživio početkom 90-ih na nekim privatnim ilegalnim lokacijama u Londonu. Bili su to nezaboravni tulumi na kojima su svirali tad neki od kasnije najpoznatijih zagrebačkih house DJ-eva - Grga, Nikola, Krešo, Alen i mnogi drugi, a koje sam poslije okupio u projektu Body & Soul.

I dan danas volim reći da mi je ‘Papin podrum‘ u glazbenom smislu bio na neki način preteča i inspiracija za kasnije poznate B&S partyje koje sam pokrenuo 2002. godine u Bestu. Također smo surađivali kad je jedno kraće vrijeme sredinom 90-ih vodio poznatu ‘88icu‘ ispod maksimirskog stadiona (techno partiji Diva Futura), a jednom je ondje održan i onaj nezaboravni after legendarnog Future Shocka ‘bez struje‘ 1994. godine. Iako se Papa sa zatvaranjem Jedinice prije nekoliko godina povukao s javne klupske scene, njegovo ime definitivno mora ostati zapisano zlatnim slovima u povijesti domaćeg house clubbinga - napisao je u studenom 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:28