RAZGOVOR

RAVNATELJ ZAGREBAČKE FILHARMONIJE MIRKO BOCH 'Imamo 119 glazbenika i sjajan orkestar. Svi su vrhunski solisti'

Mirko Boch
 Darko Tomaš / CROPIX

Najveća diskografska nagrada Grammy ove bi godine mogla otići i u ruke Zagrebačke filharmonije za najbolji album u žanru gospela. Nositeljica prestižne nominacije jedna je od najvećih svjetskih zvijezda gospela i dobitnica već 12 Grammyja CeCe Winans za čiji je božićni album “Something’s Happening” upravo Zagrebačka filharmonija snimala orkestralne dionice.

- Kada smo prije godinu i pol počeli raditi na tome projektu, nismo mogli ni sanjati da će nam on donijeti nominaciju za Grammy. Dobili smo poziv od Parma Recordingsa da snimimo nešto za njih jer im se dopao naš zvuk. Meni se taj prijedlog jako svidio. Uvijek se trudim da ostavimo otvorena vrata i projektima koji su možda manje uobičajeni za jednu filharmoniju, a koji će privući i onu publiku koja možda nije svaki petak na našim klasici orijentiranim koncertima - kaže nam ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch, dodajući da je ova nominacija dokaz o kvaliteti zvuka i izvedbe Zagrebačke filharmonije. - Kvaliteta našeg orkestra konstantno raste i grad Zagreb zaista može biti sretan i ponosan što ima ovakav orkestar - kaže ravnatelj.

Nominacija za Grammy

Nominacija za Grammy tek je jedan od povoda zbog kojih smo trebali posjetiti filharmoničare. Upravo je ovo predbožićno vrijeme jedan od perioda u kojima najintenzivnije rade i stvaraju. - Sutra imamo koncert za našeg prerano preminulog šefa dirigenta, maestra Vjekoslava Šuteja. Izuzetno nam je drago da već deset godina, otkako nije s nama, svake godine uspijevamo održati taj poseban koncert njemu u čast - kaže Boch, pa nastavlja s nabrajanjem događaja u njihovom gustom rasporedu.

- U petak 20. prosinca imamo božićni koncert s našim glazbenicima. Izuzetno nam je bitno, i to se pokazuje kao izvrsna stvar, što naši pojedinci tako lako i sjajno sviraju solističke točke. Upravo je u tome snaga našeg orkestra; možete izvući bilo koga i staviti ga kao solista, a on će to odraditi vrhunski - ponosan je ravnatelj.

Nakon toga slijedi njihov Filharmonijski bal, koji je tradicija koju njeguju još od 90-ih godina prošloga stoljeća. Orkestrom će tu ravnati njihov maestro David Danzmayr koji, iako više nije službeni šef dirigent Zagrebačke filharmonije, s njom i dalje intenzivno surađuje. Gošća će biti pjevačica Lana Kos, koja pjeva i nastupa na velikim pozornicama širom svijeta, od Londona i Pariza, pa sve do Rima i New Yorka.

Na prvi dan 2020. godine na programu im je četvrti koncert u salzburškoj operi. - Četvrti put u zadnjih pet godina imamo čast i zadovoljstvo da smo pozvani u Mozartov grad Salzburg. Ovaj ćemo put, s obzirom na to da Hrvatska iduće godine predsjeda Europskom unijom, na neki način tim koncertom otvoriti vrata Hrvatskoj u Europi - kaže Boch.

Dobitnici nagrada

Krajem siječnja nakon dugo vremena gostuju u velikoj i prestižnoj rimskoj dvorani Santa Cecilia. - Tu će biti i naši sjajni mladi glazbenici Mija Pečnik i Ivan Krpan, koji su i dobitnici naše Nagrade Zagrebačke filharmonije za mlade glazbenike. Također, poseban koncert u Rimu ćemo imati i s Robijem Lakatošem i njegovim ansamblom. To organiziraju Grad Zagreb i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu - priča.

I dalje, kaže, nastavljaju jednu od svojih najvažnijih misija, onu privlačenja publike koja nije navikla na klasični repertoar u klasične dvorane. - Baš prošli tjedan smo imali premijeru predstave “Zimogrozni” iz našeg Mini Mini ciklusa. U istom smo ciklusu imali i “Ježevu kućicu”. Male dvorane, u kojima se to izvodi, konstantno su rasprodane i vjerujem da će ti programi nastaviti dovoditi publiku. Također, dolaze nam i zanimljivi koncerti u OFF ciklusu. Za Valentinovo nam stiže sjajna pjevačica Ute Lemper, koja pjeva na jedan specifičan, drugačiji način, i izvodi djela Marlene Dietrich. U OFF-u će gostovati i Zoran Predin - najavljuje Boch.

Planiraju i turneje po Španjolskoj, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama. - Imamo 119 glazbenika i sjajan orkestar koji iz godine u godinu raste, a ove su stvari samo potvrda kvalitete. Odavno smo postali brend u cijeloj Europi i svijetu. Bitno nam je da naglasimo to da pokušavamo napraviti iskorak s mladima, dovesti ih u dvorane klasične glazbe. Želimo da mlađe generacije vide da filharmonija nije hoch, da može biti zabavna - priča, dodajući da su prije nekoliko dana imali koncert koji je bio svojevrsni tribute Abbi, pa planiraju sve više takvih projekata.

Sredstva iz EU

Jedan od popularnijih programa Zagrebačke filharmonije tog tipa je sigurno i Fil(m)harmonija, koji su do sada izvodili većinom u suradnji s kinom Europa. - Na tom smo projektu dobili sredstva iz fondova Europske unije i ponosni smo na to da smo uspjeli kroz glazbu doći do tih sredstava. Taj program ide dalje. Prije nešto više od mjesec dana imali smo dvije predstave u Ludoj kući. Vjerujem da ćemo program nastaviti u svojem prostoru, a, ako ne, onda negdje dalje. To je hit posljednjih pet godina, zbog čega sigurno nastavljamo - kaže Boch.

Iduće godine naša filharmonija slavi 150 godina. - Zamislili smo da u toj sezoni surađujemo sa svim bivšim šefovima dirigentima koji su ostavili trag na našem orkestru. Do izražaja će doći i puno naših mladih nagrađivanih glazbenika poput Aljoše Jurinića ili Martine Filjak. Sve ćemo više inzistirati i na hrvatskim skladateljima. Snimit ćemo dupli CD s glazbom suvremenih hrvatskih skladatelja, koji bi krajem iduće godine trebao biti vani u izdanju Croatia Recordsa. Također, izaći će i treći po redu CD koji smo snimili s maestrom Dmitrijem Kitajenkom, umjetničkim savjetnikom Zagrebačke filharmonije i jednim od najvećih dirigenata da­našnjice, u izdanju najpoznatije izdavačke kuće za klasičnu glazbu na svijetu Oehms classics. Takav će pristup biti okosnica naše velike proslave - kaže Boch.

Izaći će treći po redu CD koji smo snimili sa Mo. Dmitrijem Kitajenkom, umjetničkim savjetnikom Zagrebačke filharmonije i jednim od najvećih dirigenata da­našnjice, u izdanju najpoznatije izdavačke kuće za klasičnu glazbu na svijetu - Oehms classics.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:19