PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

ROCK JESEN Nema velikih koncerata, no klupski program je odličan

Ako je koncert Marka Knopflera u svibnju u Areni najveći ove sezone, onda doista imamo razloga za plakanje

Sve do svibnja jedini najavljeni dvoranski inozemni nastup je onaj Marka Knopflera u zagrebačkoj Areni. Rupetina u ponudi velikih koncerata kojima smo donedavno obilovali je zastrašujuća. Najveći inozemni koncerti u Zagrebu, ne računamo li classical-pop crossover sastav Il Divo, do konca godine bit će nastupi Hot Chipa u okviru Electronic Beatsa (Zagrebački velesajam), Calexica (u Tvornici) i Lambchopa (vjerojatno u Kinu SC) u organizaciji Mate Škugora. Čak i Mate, koji nije pretjerano sklon velikim koncertima, kaže kako nije normalno da ove jeseni baš on, koji najčešće organizira nastupe za 100 do 500 ljudi, organizira tri najveća koncerta u Zagrebu.

Svirke za šmekere

Ako su vam po ukusu nastupi manje poznatih indie-rock izvođača, iščašenih bluzmena, Caveovih pobočnika, lidera americane i novih folk-rock kantautora, a što je važan i nažalost nedovoljno cijenjen segment kulturne ponude jednog grada, nećete se imati razloga požaliti. Uz nastupe Calexica i Lambchopa, poklonici americane doći će na svoje i kroz gostovanje Dana Stuarta iz Green On Red u Parku, no najzanimljiviji koncert jeseni je onaj Marka Lanegana, jednog od najkarizmatičnijih rock vokalista današnjice. Laneganov “Blues Funeral” jedan je od najimpresivnijih albuma 2012. godine. Ako vam je drag Cave, Lanegana morate vidjeti, a isto vrijedi i za nastupe Micka Harveyja koji je niz godina bio ključni član The Bad Seedsa, odnosno instrumentalni bend Dirty Three koji predvodi Caveov sadašnji ključni glazbenik Warren Ellis.

Program Tvornice

Uz povratak Dirty Three raduje i povratak kabaretskog sastava Tiger Lillies (vjerojatno u Kinu SC), a za definitivnu preporuku ponovni je dolazak The Wedding Present, odnosno premijerni nastup kultnog američkog post punk benda Mission Of Burma.

Tim Tvornice ove jeseni igra na manji broj nastupa, ali nadaju se većom posjetu u Velikom pogonu. Njihovi aduti, uz Calexico u Škugorovoj realizaciji, stari su irski bardovi The Dubliners, nu-soul diva Macy Gray čijem se povratku nakon izvrsnog koncerta u Lisinskom imamo razloga radovati, pa njemački hardcore elektro bukači Atari Teenage Riot, dok će poklonici post punka najviše doći na svoje kroz nastup uvijek elegantnih Tuxedomoon. U Tvornicu je s Velesajma prebačen i reducirani program festivala Glory Dayz. Peter Hook & The Light te neki drugi izvođači su otpali, ostali su Spiritualized, Josh T. Pearson, Saint Etienne, Cults i nekoliko domaćih imena, no upitna je nepromijenjena cijena ulaznice.

Metalci će u Tvornici doći na svoje uz Maxa Cavaleru, no njihov glavni štab i ove jeseni bit će Boogaloo u kojem ih čekaju finski Ensiferum, stari znanci Paradise Lost, Accept, Fear Factory i intrigantan doom/prog sastav Anathema iz Liverpoola, dok će se stari pankeri radovati susretu sa Sham 69. Močvara se ove krizne jeseni najviše oslanja na jeftine ili besplatne, no doista raznolike DJ programe (jedva čekam “Noć bicikla” 22. rujna i obilje reggae mjuze), Goribor, nizozemske prijatelje The Ex s kojima će nastupiti makedonski srodnici Bernays Propaganda, a valja preporučiti hrpicu američkih, kanadskih i australskih kantautora na čelu s Jayom Malinovskim iz Bedouin Soundclash i Coryjem Brananom koji pod zbirnim nazivom The Revival Tour nastupaju 6. studenoga.

Kuburimo s ponudom

Ostaje nam zaključiti kako je kriza, koja je pokosila velike dvoranske koncerte u ionako investicijski dubioznoj i Zagrebu nepotrebnoj Areni, najmanje potkačila jeftinije i manje inozemne i domaće klupske nastupe. Veći je problem što i dalje kuburimo s jačom ponudom inozemnih pa čak i domaćih koncerata za 1000 do 5000 ljudi i što nam PDV na koncerte iznosi ogromnih 25 posto, dok je u Europi između 5 i 10 posto. Stoga će neki od nas ponovo morati na koncerte u Austriju, Njemačku i Italiju, dok će nam kakva-takva nadoknada propuštenog na domaćem terenu biti ljetni open-air festivali, ako i oni ne propadnu.

Mutni zvuk u zagušljivom prostoru Parka

Gdje god započne s koncertima, Mate Škugor zahvaljujući avangardnom glazbenom ukusu, učas stvori zanimljivu scenu. Bit će tako i u NKC Parku na zagrebačkom Ribnjaku, no nedovoljno koherentan nastup kanadskog garage-rock dua Japandroids te beskrvan koncert ženskog dream pop benda Dum Dum Girls ukazao je na nekoliko problema. Legitiman Matin potez da iz Tvornice zbog manjih troškova program preseli u Purgeraj opterećen je zagušljivim i niskim prostorom NKC-a Park s nedovoljno visokom pozornicom i mutnim zvukom. Ako se pozornica povisi a razglas podesi, donji prostor Purgeraja bit će podnošljiv za koncerte do 150 ljudi, ali ipak ispod razine Malog pogona Tvornice ili KSET-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 23:24