Zadar Jazz & Blues Festival

Sastav trubačice Saskije Laroo rasplesat će Zadar

Saskia Laroo
 saskialaroo.com
Zadarski Jazz & Blues Festival otvara 27. srpnja sastav Freda Wesleya, veterana bluesa i skladatelja koji je puno skladao za Jamesa Browna

Nakon Opatije, Rovinja i Grožnjana, krajem srpnja drugu godinu zaredom kreće zadarski Jazz & Blues Festival koji vodi naš poznati basist i vođa benda Black Coffee Renato Švorinić.

Festival otvara 27. srpnja sastav Freda Wesleya, veterana bluesa i skladatelja koji je puno skladao za Jamesa Browna u njegovu najjačem razdoblju, od 1968. do 1975. godine. Počeo je još kao tinejdžer, kao trombonist, uz Ikea i Tinu Turner, a kasnije je osnovao cijeli niz, ugavnom funky i rhythm and blues sastava i svirao s mnogim jakim imenima, od Raya Charlesa do Van Morrisona, ali i Pee Wee Ellisa kojega pamtimo po sjajnom koncertu na prošlogodišnjem festivalu. Wesley je glazbenik velikog iskustva i energije, tako da njegov koncert poklonici bluesa i funkyja ne bi trebali propustiti.

Druga večer rezervirana je za jazz, jer nastupa sastav nizozemske trubačice Saskije Laroo, glazbenice koja se proslavila svojim instrumentom, ali i fusion glazbom u kojoj voli zbližavati funk, jazz rap, kao i kojekakve afričke utjecaje. Sve ovo ne treba plašiti, jer njen je konačni izričaj bliži onome što bismo mogli nazvati čak i plesnom glazbom, cool jazzu, nekom dalekom odjeku Milesa Davisa, s više ritma, ali i znatno opuštenije.

Treću večer festival zatvara No BS! Brass Band, američki južnjački sastav od jedanaest glazbenika, sve puhača osim bubnjara, koji svira žestoku funky mješavinu koja nosi duh New Orleansa i spaja ga sa suvremenim izričajem u koji upliće glazbu Jamesa Browna, Johna Coltranea, ali i Michaela Jacksona i Led Zeppelina. Vesela, poticajna i poletna glazba koja će sigurno publiku u prekrasnom prostoru pred Muzejom stakla odakle se pruža predivan pogled na Zadar, dići na noge i natjerati na ples!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 16:40