ZOVU GA JURA, ON SE DOBRO FURA

'SJEĆAM SE PRVOG POLJUPCA' Jura Stublić i Film nastupom u Tvornici slave 30. obljetnicu kultnog albuma 'Sunce sja'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 16.10.2017. u 09:51

 

ZAGREB – Jura Stublić i njegova grupa Film obilježit će 30. obljetnicu albuma 'Sunce sja' koncertom u Tvornici kulture 27. listopada.

 

U 80-tima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija stekli su reputaciju klupske atrakcije, a od izlaska prvog singla 'Zajedno/Kad si mlad' 1981. u sljedećih osam godina realizirali su šest studijskih i jedan live album.

 

 

 

Kronološki peto studijsko izdanje, 'Sunce sja', objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom 'J. M. Soundu'. Bio je to prvi album potpisan kao 'Jura Stublić i Film', ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti na snimanju pridružili su im se Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo kompletne glazbe i tekstova potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotkao Mario Krištofić, a cover albuma izradio naš ugledni i nagrađivani strip crtač i grafičar Igor Kordej.

 

 

 

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek djela poput 'Sjećam se prvog poljupca', 'Srce na cesti', 'Valovi (68 – 77 – 87.)' i 'Dom', a oni zagriženiji fanovi isticali su i 'Ivanu' i 'Glas srca' kao vrhunce albuma. 'Sunce sja' sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika, 'Signali u noći', ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči 'Zemlja sreće', koja je došla dvije godine kasnije.

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve sumnje su tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma 'Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi' preko 'Zona sumraka', 'Sva čuda svijeta', 'Signali u noći' i 'Zemlja sreće', uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će vjerojatno trajati zauvijek, a 'Sunce sja' na tom popisu oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Uz naklon slavljeniku, Jura Stublić i Film sve najbolje trenutke karijere iznijet će pred zagrebačku publiku u Tvornici kulture u petak, 27. listopada.

ELIPSO

Izdvajamo