TKO JE DOBACIO VIŠE? PIXIES ILI KIM DEAL?

Solo singlovi bivše basistice bolji su od EP-ja kultnog benda

Loš brak, čak i ako u njemu još ima nekih pozitivnih strana i naznaka strasti, najuputnije je ipak prekinuti.

Rijetko kad u lošem braku stvari krenu nabolje, osim ako posrijedi nije bila kratkotrajna kriza, a gotovo uvijek nova veza nakon dugotrajne iscrpljenosti supružnika, pa čak i period samoće, nude nove mogućnosti. Slična pravila vrijede i za bendove. Rijetko se kad bend koji je zapao u dugotrajnu krizu regenerira, a još rjeđe ponovne veze unutar istog benda rezultiraju novim, a kamoli velikim djelima.

Eto, Pixies su deset godina u originalnoj postavi održavali povratničke koncerte, publika je strpljivo sve od 2003. do 2013. godine iščekivala nove pjesme, ali osim “Bam Thwok” iz 2004. koju se moglo nabaviti samo putem iTunesa te obrade “Ain’t That pretty” za tribute album u čast pokojnog Warrena Zevona, novih skladbi Pixiesa nije bilo dok je novi album u tih deset godina ostao u sferi SF-a.

Frank Black je u međuvremenu objavio čak desetak albuma, a Kim Deal s The Breedersima album “Mountain Battles” i EP “Fate To Fatal”, no Pixies u obnovljenom braku nisu “radili na novoj djeci”. Naprotiv, Black Francis i Kim Deal ponovo su se proljetos “rastali” s tom razlikom što su Pixies ovaj put nastavili postojati s novom basisticom, također po imenu Kim. Posrijedi je 50-godišnja Kim Shattuck, basistica pop-punk i garage-rock sastava The Muffs i The Pandoras.

Tri vinilna singla

I ne samo to. Uoči odlaska iz Pixiesa, Kim Deal je objavila prvi od tri vinilna singla, “Walking With A Killer”, nakon kojeg su uslijedili “Hot Shot” i nedavno “Are You Mine?” Pixies su uoči ljeta, sad već s Kim Shattuck, objavili novu pjesmu “Bagboy”, a prošlog tjedna i extended play singl s još četiri nove skladbe, pod jednostavnim nazivom “EP 1” nakon kojeg bi trebali uslijedti novi, slično osmišljeni EP singlovi. I Kim Deal i Pixies, umjesto klasičnog ugovora s nekom od diskografskih kuća, odlučili su samostalno objaviti svoja nova izdanja i “dilati” preko svojih internet stranica, odnosno koristeći u međuvremenu razvijene mogućnosti elektronske distribucije i kolekcionarskih izdanja na dobrom starom vinilu.

U startu se nameće pitanje tko je dobacio više. Novi EP Pixiesa, logično, medijski je jače odjeknuo od mini-serijala vinilnih singlova Kim Deal, no kad je posrijedi kvaliteta ili interesantnost novih pjesama, stvari stoje drugačije. “EP 1” Pixiesa prvenstveno je zanimljiv jer je posrijedi prvo fizički opipljivo izdanje Pixiesa nakon razlaska 1993. godine i posljednjeg albuma “Trompe Le Monde” iz 1991. godine na kojem je bilo zorno kako su veze unutar Pixiesa počele pucati.

Nova avantura

Što se tiče pjesama, tek akustično-električna “Indie Cindy” i melodiozno-bučna “What Goes Boom” donekle posjeduju glasovitu dinamiku Pixiesa iz “dana ponosa i slave”. Za razliku od njih, “Andro Queen” je prilično neprepoznatljiva i preeterična, dok “Another Toe” zvuči poput slabe pjesme Weezera. Prethodno objavljena, gitaristički raspištoljena “Bagboy” s instantno raspoznatljivim vokalnim harmonija Black Francisa i ovaj put Kim Shattuck sugerirala je jače novo izdanje Pixiesa, no na tako nešto vjerojatno ćemo morati pričekati. Za sada - fanovi se s time mogu, ali i ne moraju zadovoljiti - najvažnije je da su Pixies napokon krenuli u novu “diskografsku avanturu”.

Kim Deal, pak, s tri samostalna vinilna/download singla, artistički uspješno najavljuje novu autorsku renesansu. “Hot Shot” je bombica bučnog popa, prethodni singl “Walking With A Killer” elegantna reminiscencija garažnog rocka u dosluhu s radovima Velvet Undergrounda i psihodelije 60-ih, a posljednji u nizu singlova “Are You Mine?” lahorasti i ustinu krasan komad nježnog twang-rocka i 50’s popa, sladak poput nekog starog singla Rickyja Nelsona.

Nadamo se najboljem

Pitate li mene, njezina tri singla dojmljiviji su od “EP 1” Pixiesa i ovdje nije glavna vijest da je Kim Deal ponovo u “diskografskoj akciji” nego to da je posložila zavodljivu nisku od tri singla nakon koje se možemo nadati lijepom solističkom ili upečatljivom novom albumu The Breedersa. Reunioni su i dalje u modi, a pravi sraz će se dogoditi ako Pixies i The Breeders u relativno kratkom roku osvanu s novim, nadajmo se solidnim ili izvrsnim albumima, mada me osobno najviše “kopka” kakav bi solo album mogla osmisliti Kim Deal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:33