PET SHOP BOYS

Tennant: Gay sam, ali ne radim glazbu za gay populaciju

ZAGREB - Najuspješniji duo u povijesti popa - Pet Shop Boys trenutno su na svjetskoj turneji “Pandemonium on Tour” kojom promoviraju posljednji, deseti po redu album “Yes”. U Hrvatsku se vraćaju nakon gotovo 20 godina, svirali su ovdje 1991. godine na vrhuncu svoje slave. U povodu njihova koncerta 29. studenoga u zagrebačkoj Areni razgovarali smo s Neilom Tennantom, glavnim vokalom synth-pop grupe koja je nastala 1984. godine.

U komunističko doba

- Sjećam se našeg posljednjeg nastupa ovdje, da, iako je prošlo toliko vremena. Međutim, u Zagrebu smo boravili i ranije, 1988. godine, još u komunističko doba, kada smo u obližnjim Mokricama snimali spot za pjesmu ‘Hearts’. Znam da je koncert ‘91. bio upitan do posljednjeg trenutka. Došli smo do Beča, a onda čekali zeleno svjetlo da nastupimo u Zagrebu - prisjetio se Neil Tennant, koji s kolegom Chrisom Loweom čini slavni elektroduo. I ovaj su put, po svom dobrom starom običaju, priredili netipičan pop-nastup.

- Imamo nekoliko plesača, a cijeli show je pun iznenađenja. Napravili smo pravi muzič-ki teatar, bit će to jedna veličanstvena predstava o pop-glazbi - najavio je Neil audiovizualni spektakl u zagrebačkoj Areni. I dok su mnogi drugi bendovi iz osamdesetih doživjeli krahove, pa čak i ponovna okupljanja, Pet Shop Boysi već 25 godina kontinuirano prodaju milijune ploča.

- Ne mislimo na to koliko trajemo, naš je recept jednostavan: zaljubljeni smo u to što radimo, imamo puno kreativ-ne energije i kao da smo stvo-reni za to da snimamo ploče. Uz sve to Chris i ja se dobro slažemo, i to je to - otkrio je Tennant tajnu svoje zaljub-ljenosti u pop-glazbu.

Banalizacija popa

Usporedno s ljubavnim pjesmama koje stvaraju u posljednja dva i pol desetljaća, dvojac se kroz svoju glazbu bavio i socijalnim te političkim pitanjima. Tennant i Lowe uhvatili su se u koštac i s problemima queer populacije kao što je borba protiv AIDS-a i predrasuda.

- Ja sam gay i Pet Shop Boysi imaju jako puno homoseksualnih fanova, ali mislim da se mi ne uklapamo u stereotipe koji su se stvorili o ljudima te seksualne orijentacije. Za početak smatram da ne radimo gay glazbu. Čini mi se da svatko tko izađe iz ormara mora prihvatiti i tipičan životni stil koji to prati. Mi smo, s druge strane, stvorili svoj svijet, radimo nešto svoje i imamo vlastite ideje i vlastitu kulturu. Kao što ne mislim da postoji ‘crnačka kultura’, nema ni ‘gay kulture’ - zaključio je Tennant u ime benda koji je do sada prodao sto milijuna ploča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:05