POPULARNI ISTARSKI GLAZBENIK

VIDEO: ELIO PISAK Iskusni brk s estrade lansirao ‘Plamen stare ljubavi’, svoj najnoviji hit: 'Moje pjesme su posljednjih godina veliki hit u Češkoj'

Elio Pisak
 

Je li pjesma “Plamen stare ljubavi” za koju sam napisao stihove autobiografska? Reći ću samo da pjesnik mora imati svoju bol - zagonetno kaže Elio Pisak. Popularni istarski glazbenik, kojeg u šali nazivaju i “prvim brkom Istre”, nakon dvoipolgodišnje diskografske stanke objavio je novu skladbu “Plamen stare ljubavi”, za koju glazbu potpisuje Andrej Baša, dok su stihovi djelo samog Elija. Videospot koji je režirao Igor Fabris snimljen je u Istarskim toplicama, a u njemu se uz pjevača, kao druga polovica ljubavnog para, pojavljuje Tamara Smeraldo.

- Što kažete, jesmo li lijep par? - sa smiješkom govori Elio, kojeg pitamo zbog čega je dvije i pol godine čekao da lansira novu pjesmu.

- Pomno biram što ću objaviti. Držim se one da je bolje sačekati nego srljati, a nastojim da moje pjesme imaju nekakav smisao, da nose neku poruku - govori glazbenik poznat po pjesmama “Dobra ti večer, ljubavi”, “Diže mi se”, “Ne pitaj ptice”, “Samo kuraja”...

Suradnje

Elio je, kaže, oduvijek znao da će se baviti glazbom, u kojoj je profesionalno već gotovo četiri desetljeća: 1983. snimio je prvi singl, a 1988. počinje suradnju s Đorđem Novkovićem, s kojim, između ostalog, snima “Leti, leti lastavice”, a istoimeni je album na tržištu Jugoslavije prodan u 140 tisuća primjeraka.

Tijekom karijere surađivao je i sa Zrinkom Tutićem, Rajkom Dujmićem, Mladenom Grdovićem...

Sudjelovao je na brojnim festivalima gdje je i kao pjevač i kao autor ostvarivao uspjehe.

Češka i Slovačka

- Inspiraciju za pisanje skladbi najčešće pronalazim u svakodnevnom životu. Bude tu i lijepih trenutaka, kao i onih manje lijepih, a sve ih pomno bilježim. U svom životu ja imam nit vodilju, geslo koje kaže: što god radili i što god nam se desilo u životu, uvijek i prije svega trebamo biti ljudi u pravom smislu riječi i pozitivno kročiti kroz život - napominje glazbenik koji je koncertno vrlo aktivan kako u Hrvatskoj i Sloveniji tako i u Češkoj i Slovačkoj, gdje su njegove pjesme posljednjih godina veliki hitovi.

Elio Pisak

- U Češku sam otišao prije nekoliko godina na poziv jednog tamošnjeg menadžera koji me uvjeravao da češka i slovačka publika zna i voli moje pjesme. Iskreno, u prvi trenutak sam se tome malo začudio, no onda sam shvatio da se zapravo radi o dobroj tradiciji koja se samo nastavlja. Naime, u prošlosti su u zemljama tzv. istočnog bloka sjajno prolazili moji kolege poput Kiće Slabinca, Ivice Šerfezija, Tereze Kesovije, Ljupke Dimitrovske... Publika je uvijek željna dobre glazbe, pjesama čiji stihovi nose neku poruku, riječi koje nisu napisane tek tako, radi rime... Pa sam onda prije nekoliko godina i ja krenuo put Slovačke, gdje sam u Bratislavi nastupio na Zlatnom šlageru, pred nekoliko tisuća oduševljenih ljudi. Koje moje pjesme tamo najviše vole? Teško je to odrediti, ali nekako mislim da su to skladbe “Dobra ti večer, ljubavi” i “Plave oči plave žene”, koju je za mene napisao Mladen Grdović - kaže Elio koji nam otkriva da je u Češkoj objavljen njegov nosač zvuka “Najkrasnije hrvatske hiti”.

Ovdje zbog publike

No, dok niže uspjehe u zemlji i inozemstvu, na nedavnoj dodjeli glazbene diskografske nagrade Porin nije ga bilo. Je li mu krivo zbog toga što ga nisu pozvali?

- Nije. Ne ljutim se ja ni na koga, a ionako spadam među glazbenike kojima je publika važnija od bilo koje nagrade. Ja uvijek, od samih početaka svoje karijere, naglašavam da smo mi ovdje zbog publike, a nije publika tu zbog nas. To je tako i nema nagrade koja će to promijeniti - ističe Elio.

Pitamo ga i kakva je zdravlja. Naime, 66-godišnji pjevač godinama se borio s kolesterolom i visokim krvnim tlakom, a toga se riješio kad se okrenuo prirodi, koja ga je, naglašava, izliječila. Danas ima urednu krvnu sliku, mnogo se kreće, a sve zdravstvene tegobe su iza njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 07:48