PIŠE ALEKSANDAR DRAGAŠ

VIDEO: KING AYISOBA U SRIJEDU NASTUPA U MOČVARI 'Buntovnik s razlogom' iz Gane ponovo u Zagrebu

 YouTube
 

Pošle godine Močvara je po prvi put ugostila Kinga Ayisobu iz Gane. U međuvremenu njegov studijski album '1000 Can Die' u izdanju Glitterbeata (pod vodstvom Chrisa Eckmana iz našeg benda The Strange) našao se na nizu lista najboljih world music izdanja. Neki ga slave i kao novog potencijalno novog "kralja" afričke glazbe, no na njegovu energiju nisu imuni ni poklonici punka i rapa premda svoj stil Ayisoba temelji na kologu (dvožičanom preteču bendža). Ukratko, Aysoba je koliko moderan, toliko i tradicionalan afrički glazbenik i pjevač izuzetno gromkog, grubog, prodornog i snažnog glasa koji se ritmovima ne libi publiku baciti u trans nalik šamanskom iskustvu, a stihovima navesti na promišljanje problema koji se iz Afrike prelijevaju i u Europu koja je na "crnom kontinentu" počinila mnogo zla. Buntovnik s razlogom.

Hvaljeni album '1000 Can Die' Ayisoba je snimio u suradnji s Arnold de Boerom iz kultnog nizozemskog alter-rock benda The Ex, a u Gani je već postao zvijezda impregrnirana i hiplifeom kao tamošnjim hibridom hip hopa, dancehalla i lokalnih ritmova. Na '1000 Can Die', dakle, King Ayisoba je stopio sklonost tradiciji, ponajviše izraženu u "plemenskim" vokalima, puhaljkama i udaraljkama, a modernost unosi kroz abrazivne i elektronske i hip-hop podloge dok u free-jazzom podloženima skladbama 'Dapagara' i 'Wine Lange' zvuči poput čovjeka koji bi mogao za Ganu postati barem nalik onome što je za Nigeriju postao Fela Kuti.

Močvara ovim koncertom nastavlja suradnju s Glitterbeat izvođačima jer u posljednje dvije godine ugostili su Dirtmusic, Širom i Sevdah Takht Damira Imamovića, perjanice Glitterbeat Recordsa koji je četiri godine zaredom proglašavan najboljom world music diskgorafskom kućom na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:56