MAJSTORICA OFF-BEATA

VIDEO: NENEH CHERRY Kvalitativni vrhunac jedne osobene karijere

Ostaje tek postaviti pitanje zašto Neneh Cherry ne bi nastupila na Avantgarde Jazz Festivalu?

Neneh Cherry upamćena je kao vlasnica jednog od prvih ženskih hip-hop hitova “Buffalo Stance” pa zbog suradnje “7 Seconds” s Youssoum N’Dourom i na konto uspješnica “Manchild” i “Woman” te obrade “I've Got You Under My Skin”. Bilo je to od kasnih 80-ih do sredine 90-ih, no njezina karijera započela je ranih 80-ih u okviru post-punk sastava Rip Rig + Panic i New Age Steppers koji su rado eksperimentirali s funk, free-jazz, reggae, rap i dub glazbom. Jedan od suradnika sastava Rip Rig + Panic bio je i njezin očuh, američki free-jazz trubač Don Cherry koji ju je s majkom, švedskom slikaricom Monikom odgajao od rođenja.

Kao pokloniku grupe Rip Rig + Panic stoga mi je bilo čudno kad se Neneh Cherry prometnula u pop zvijezdu. Zauzvrat, njezini kasniji, avangardniji radovi bili su mi posve logični. Ruku na srce, ni njeni tiražno uspješni solistički albumi nisu bili ordinarni pop proizvodi, ali Neneh Cherry posljednje desetljeće i pol nije ni pomišljala na revitalizaciju pop-karijere. Umjesto toga, 2006. i 2009. godine objavila je dva albuma s obiteljskim trip-hop bendom CirKus, a interes za nju ponovno je porastao, barem među poklonicima jazza i avangardne glazbe, kad je 2012. godine objavila bučan, težak, zahtjevan i opravdano hvaljen album “The Cherry Thing” sa švedskim avant-jazz trijom The Thing.

Jedan od prvih ženskih hip-hop hitova 'Buffalo Stance'

Uoči njenog 50. rođendana “Blank Project” je prvi solistički album Neneh Cherry u posljednjih 18 godina, no niti on ne predstavlja revitalizaciju pop karijere. Naime, “Blank Project” više je na tragu projekata koje je Neneh Cherry vodila prije i poslije sedmogodišnje pop karijere, a u produkciji glazbenika i DJ-a Kierana Hebdena (alias Four Tet) ovo je i njezin najbolji i najintrigantniji solistički album na kojem se prelamaju gotovo sve faze njezinog glazbenog djelovanja. Kieran Hebden je odavno bio njezin poklonik ili je jako dobro proučio što je i kako radila Neneh te zamislio što bi mogla postići danas. Tako se “Blank Project” izmiče stavljanju u samo jednu ladicu iako je album nastao u samo pet dana.

'Out Of The Black' - duet sa švedskom dance-pop pjevačicom Robyn s novog albuma Neneh Cherry

S jedne strane, dakle, to je off-key projekt, a s druge kvalitativni vrhunac jedne začudne i krajnje osobene karijere. Doduše, duet sa švedskom dance-pop pjevačicom Robyn, “Out Of The Black”, mogao bi postati dance hit kad bi iza albuma stajao moćniji izdavač, no najveći dio pjesama postavljen je na raskrižje mračnog trip-hopa, avant-jazza, old skool rapa, minimalističke elektronske glazbe, prljavog post-punka i teškog drum’n’bassa pri čemu je londonski elektronski duo RocketNumberNine, koji ovdje ima ulogu pratećeg benda, podjednako izražajan i kapacitiran u suptilnim elektronskim, naglašeno plesnim i u pankerski bučnim pjesmama.

Neneh Cherry: 'Blank Project'

Ipak, najviše oduševljava sama Neneh Cherry, prava majstorica off-beat pjevanja poput Nine Simone ili Willieja Nelsona, jer je njezino savijanje ritma i melodija vokalom, koji je zadržao mladenačku čistoću i poletnost, doista fascinantno. Čini se kako je neke osobine očuha Dona Cherryja, majstora coola i free-jazza, pretočila u vokalne kvalitete kakve današnje (pop) pjevačice ne postižu. Ostaje, stoga, tek postaviti pitanje zašto Neneh Cherry ne bi nastupila u Tvornici ili na Avantgarde Jazz Festivalu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 18:56