ZASLUGA ZA ISTINU

INTELEKTUALAC I KOZMOPOLIT Predrag Matvejević postao počasni građanin Sarajeva

Uz Matvejevića počasnim građaninom Sarajeva proglašen je i francuski filozof i intelektualac Bernard-Henri Levy

SARAJEVO - Hrvatski književnik i publicist Predrag Matvejević proglašen je počasnim građaninom Sarajeva na današnjoj sjednici gradskog vijeća.

Matvejeviću je to priznanje dodijeljeno zbog njegova "nemjerljiva doprinosa stvaranju ambijenta u svjetskim okvirima za protok istine o agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu".

U priopćenju se podsjeća na znanstvena i umjetnička postignuća Predraga Matvejevića koji je rođen u Mostaru, te se navodi kako je "bosanski i hrvatski pisac i državljanin Italije te član je Akademije nauka i umjetnosti (ANU) BiH od 2002.".

Gradska uprava Sarajeva podsjeća i kako su predsjednici Francuske, Hrvatske, Slovenije te Italije Matvejeviću već dodijelili odličja zbog njegova dosadašnjeg djelovanja.

Uz Matvejevića počasnim građaninom Sarajeva proglašen je i francuski filozof i intelektualac Bernard-Henri Levy.

Njemu je pak to priznanje dodijeljeno jer je svojom pisanom riječju i filmskim jezikom svjedočio o zločinima agresora na BiH, posebice na grad Sarajevo, te stoga što je u Parizu vodio niz akcija za pomoć građanima opkoljenog Sarajeva.

Ističe se kako je Levy autor dokumentarnog filma "Bosna" o agresiji na BiH, "u kojoj portretira Armiju BiH kao vojsku koja brani čast Europe i Aliju Izetbegovića kao borca za kozmopolitizam i slobodu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:27