MANJE KNJIGA NEGO LANI

INTERLIBER USRED IZBJEGLIČKE KRIZE Razmatramo i Plan B, no zasad ostajemo na Velesajmu

Sve do neki dan, doznajemo, razmišljalo se o premještaju sajma u sportsku dvoranu Arena
 Tomislav Krišto / CROPIX

Hoće li se ove godine uopće održati Interliber, bilo je otvoreno pitanje koje je ovih dana kružilo kao glasina među izdavačima i književnicima. Ipak, Interliber će se ove godine održati, ali doista je još nekidan postojao krizni plan izdavača i voditelja manifestacije. Razlog je bio taj što su se na Velesajmu, gdje se uskoro održava poznati sajam knjiga, počele smještati izbjeglice, i to je nagnalo organizatore da razmisle o mogućim opcijama. Postojao je, kako neslužbeno saznajemo, plan da se sajam, u slučaju da se paviljoni budu koristili za izbjeglice koje u većem naletu stignu na Velesajam, održi u sportskoj dvorani Arena.

Znanstveni kvart

Naime, Interliber se održava u paviljonima 5 i 6, a još prije pet dana upravo se paviljon 5 spremao za prihvat dodatnih 1000 osoba, uz paviljon 1 u kojem su već bile smještene izbjeglice. Te nam je informacije donekle potvrdio Mišo Nejašmić, iz naklade Jesenski i Turk, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske.

- Sada je sve u redu. Postojao je jedan rezervni plan s obzirom na izbjeglice na Velesajmu jer se Interliber održava ubrzo, za mjesec i pol, i naravno da smo teoretski razmišljali o mogućnostima - kaže Mišo Nejašmić.

Ipak, nije želio govoriti o tome koji je točno bio njihov rezervni plan.

- Ne bih puštao balone u javnost, tim više što po sadašnjoj situaciji ne izgleda da bi se taj plan i mogao realizirati - kaže on.

No saznali smo da je plan bio preseljenje sajma u Arenu. Na Velesajmu trenutno boravi još samo nekoliko izbjeglica.

I Neven Antičević iz Algoritma, prethodni predsjednik Zajednice, potvrdio nam je da je postojao rezervni plan jer je u jednom trenutku izgledalo da će se na Velesajmu smjestiti veći broj izbjeglih.

Raspitali smo se i o planovima za nadolazeći sajam, koji je uvijek nudio pregršt novih naslova, predstavljanja knjiga, gostujuće književne zvijezde i slično, ali i u kontekstu toga da je nakladnicima ova godina i jedna od težih zbog ekonomske krize. No zato su se, kako kaže Mišo Nejašmić, snašli kroz kreativna rješenja i uz puno imaginacije, sve kako bi sajam ponudio i neke novitete. U planu je tako novi program, Znanstveni kvart, veliki projekt koji će se održati u posebnoj zoni Velesajma i koji će spojiti znanost, knjige i djecu kroz 20-ak punktova.

- Program je usmjeren prema djeci i mladima i onima koji se tako osjećaju, čime planiramo uz našu redovitu publiku animirati i dodatnu. Također, konačno smo dogovorili da se sredi garderoba za posjetitelje sajma, a novost je i Knjižider, u kojem će se moći ostaviti kupljene knjige i nastaviti s obilaskom bez teških vrećica i torbi - najavljuje Mišo Nejašmić.

Manje knjiga nego lani

Ovogodišnji će sajam, dalje, imati najmanji broj naslova od 2012. godine, ali oni koji će biti prisutni zato će biti dovoljno dobri i primamljivi publici. A kako bi se pripremili za Interliber, neki su nakladnici svoja izdanja čuvali posebno za ovu prigodu.

- Imat ćemo dvadesetak noviteta na Interliberu, što je i više naslova nego lani. Do toga je došlo jer smo ovog ljeta zaustavili program. Lani nismo radili produkciju za Interliber kao ove godine - najavljuje Neven Antičević.

Glavna urednica Znanja Silvia Sinković kaže da je situacija u izdavaštvu i dalje dosta teška, ali da ipak pokušavaju održati tempo izdavanja novih naslova.

- Na godišnjoj razini imat ćemo isti broj objavljenih knjiga kao i lani, znači do 140 naslova, zajedno sa slikovnicama. Za Interliber pripremamo nekoliko novih naslova, a naš se štand neće znatno razlikovati od lanjskog - kaže Silvia Sinković.

U nakladi Ljevak najveći broj izdanja bazirali su ove godine za njihov novi festival koji je održan u svibnju, ali i za Interliber spremaju nekoliko odličnih naslova.

Od Rotha do Barokne arhitekture

Algoritam planira knjige: “Tragovi na duši” Philipa Rotha, “Češljugar” Donne Tartt, “Visibabe” AD Millera, “Calvin i Hobbes” Billa Wattersona, “Sjenovito srce” Tada Williamsa. U Znanju pripremaju: “Šesto izumiranje” Elizabeth Kolbert, “Kod kuće” Billa Brysona, “Mi” Davida Nichollsa, “Noćni vlak” Marishe Pessl te prošireno izdanje knjige Nives Opačić “Reci mi to kratko i jasno”. U Ljevaku, među ostalim, najavljuju “Baroknu arhitekturu” te “Kokoschkina lutka” Alfonsa Cruza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:04