ZAGREBAČKI PLESNI CENTAR

'ČIME SMO ZASLUŽILI TAKAV TRETMAN?' Plesni umjetnici pozivaju gradske vlasti za zaštitu suvremene plesne umjetnosti

Prosvjedna akcija ispred Zagrebačkog plesnog centra održana u svibnju
 Dragan MatiĆ / HANZA MEDIA
"Zagreb ima Centar za kulturu Histrionski dom, Zagreb ima čak i Limeno kazalište, montažnu željeznu konstrukciju koja još uvijek trune negdje na Zagrebačkom velesajmu, no ne i Zagrebački plesni centar", ističu

ZAGREB - Potaknuti odgodom tematske sjednice Odbora za kulturu na kojoj se trebao raspravljati o budućnosti Zagrebačkog plesnog centra (ZPC), plenum tog centra i Udruga plesnih umjetnika Hrvatske pozvali su u utorak predstavnike gradske vlasti da zaustave devastaciju kapitalnog resursa za suvremenu plesnu umjetnost u Zagrebu.

U otvorenom pismu članovima Odbora za kulturu i zastupnicima Gradske skupštine, upozorili su kako otkazivanje tematske sjednice akutne probleme suvremene plesne umjetnosti još jednom stavlja u drugi plan, ali i onemogućuje raspravu o ustroju ZPC-a prije izglasavanja proračuna za iduću godinu. 

Stoga su zatražili otvaranje javne rasprave i osiguravanje sredstava u proračunu za 2017. godinu za osnivanje prve samostalne ustanove za ples u javno-civilnom partnerstvu.  

"Gradska skupština je na prijedlog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport krajem prošle godine osnovala Centar za kulturu Histrionski dom u javno-civilnom partnerstvu Grada Zagreb i Kazališne družina Histrioni, uloživši u tu umjetničku organizaciju 1,2 milijuna kuna. Zašto se jednoj međunarodno priznatoj umjetničkoj grani ne omogući isto?", pitaju se plesni umjetnici. 

Traže i da se "hitno ispita kome se i zašto pogoduje te konačno razjasni situacija partikularnih interesa koji suvremenoj plesnoj umjetnosti, plesnoj zajednici i publici oduzimaju autonomiju i pravo na samoupravljanje kapitalnim resursom za rad".

"Suvremeni plesni umjetnici zadužili su hrvatsku kulturu i ovaj grad u međunarodnom umjetničkom i kulturnom kontekstu", istaknuli su, zapitavši se čime su zaslužili takav tretman Gradske uprave te zbog koga i u čijem interesu Zagreb još uvijek nema samostalnu ustanovu za ples.

Podsjećaju kako je Zagreb osnivač 34 ustanove u kulturi - sedam gradskih kazališta i 14 centara za kulturu i narodnih sveučilišta, ali među njima nema niti jedne ustanove, odnosno centra za suvremenu plesnu umjetnost.

"Zagreb ima Centar za kulturu Histrionski dom, Zagreb ima čak i Limeno kazalište, montažnu željeznu konstrukciju koja još uvijek trune negdje na Zagrebačkom velesajmu, no ne i Zagrebački plesni centar", ističu.

Ustvrdili su kako su se od samog početka odluke o upravljanju ZPC-om donosile bez usuglašavanja sa strukom, "dajući prostor na upravljanje pojedincima bez javnog natječaja". 

Takvo netransparentno donošenje odluka i konačno pripojenje zgrade Zagrebačkog plesnog centra Zagrebačkom kazalištu mladih ocijenili su neprihvatljivim i neodgovornim, s obzirom da "ne postoje uvjerljivo opravdani argumenti za ukidanje autonomije jednoj umjetničkoj grani pripajanjem njenog prezentacijskog prostora dramskom kazalištu". 

S obzirom na najavu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport o otvaranju pet radnih mjesta unutar sistematizacije ZKM-a za potrebe ZPC-a, te pokrivanje hladnog pogona, održavanje objekta i ulaganje u program, plesni umjetnici se pitaju zašto se to ne ostvari unutar samostalne ustanove za ples kojom će upravljati plesna zajednica, a ne ravnatelj nekog dramskog kazališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:16