KEREMPUH

Duško Ljuština izabrao Mani Gotovac za novu selektoricu Dana satire

 Roberto Orlić / Cropix
Ivanković se nakon osam godina povukao sa selektorskog mjesta

Nakon osam godina došlo je do promjene na mjestu selektora festivala Dani satire.

Hrvoja Ivankovića, koji je još proljetos najavio odlazak sa selektorskog mjesta, smatrajući da je dovoljno dugo taj posao radio te da je realizirao sve kreativne inovacije koje je na festivalu planirao, naslijedila je Mani Gotovac, teatrologinja, bivša intendantica i ravnateljica, kazališna kritičarka. Razloge zbog kojih su za novu selektoricu izabrali Mani Gotovac pojasnio je Duško Ljuština, ravnatelj Kerempuha, organizatora Dana satire.

Poziv kazalištima

Prema Ljuštininim riječima, Kerempuh ne bio mijenjao Hrvoja Ivankovića sa selektorskog mjesta da on sam nije htio odstupiti: kazalište je bilo izuzetno zadovoljno njegovim rezultatima i smatra ga zaslužnim što su Dani satire postali regionalni festivalski lider. Nije tako bilo prije Ivankovićeva mandata: u tom razdoblju selektor Dana satire mijenjao bi se otprilike svake dvije sezone. Kerempuh je zato htio opet izabrati osobu s kojom se teško može pogriješiti.

- Budući da Kerempuh ove godine slavi pedesetu obljetnicu rada, opredijelili smo se za iskusnog kazališnog radnika, teatrologiju, ravnateljicu mnogih kazališta, ženu koja ima uvid u hrvatsko kazalište, prati inozemna zbivanja i aktivna je u regiji - objasnio je Duško Ljuština.

Dani satire pod selektorstvom Hrvoja Ivankovića bili su festival humornog izraza u najširem dijapazonu, vrlo otvoren prema regionalnom kontekstu, kao i prema drugačijem kazališnom izrazu: redatelj Oliver Frljić, primjerice, bio je u posljednje vrijeme jedno od ključnih lica Dana satire. Poziv za prijavu za iduće Dane satire bit će upućen kazalištima ovaj mjesec, a u selekciju ulaze predstave koje su premijeru imale od ožujka lani do onih koji će prvu izvedbu imati do travnja ove godine.

Nova knjiga

Mani Gotovac, osim kao kazališni autoritet proslavila se i kao spisateljica naslova “Fališ mi” 1 i 2, prema kojima je nastala i predstava “Pričaj mi o Gorkome” koja je proputovala Hrvatsku, a bila je i u regiji. Uskoro izlazi nova knjiga Mani Gotovac pod naslovom “Ma koji život, ma koji teatar”. Poznata je i kao vrlo strastveni kazališni autoritet, istančanih kriterija i u stalnoj potrazi za novim putevima teatarske odličnosti: njezin dolazak na čelo Dana satire odlična je vijest za hrvatsko kazalište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:48