'UNPLUGGED'

FOTO: NAGRADE PUBLIKE 'Kristofor Kolumbo' izabran za predstavu godine, a razočarenje sezone je...

 Nina Đurđević
Tenor Domagoj Dorotić je zahvalio na nagradi i otpjevao završnu poruku iz arije 'Nessun dorma' iz opere 'Turandot' Giacoma Puccinija: 'Vincero! Vincero!' (Pobijedit ću!)

ZAGREB - Nagrada za predstavu godine na svečanoj dodjeli Nagrada publike Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima u četvrtak navečer u klubu Vinyl u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici dodijeljena je predstavi 'Kristofor Kolumbo' redatelja Renea Medvešeka, dok su izvođačima godine proglašeni glumica Jadranka Đokić i tenor Domagoj Dorotić.

Predstava 'Kristofor Kolumbo' po tekstu Miroslava Krleže iz 1918. o posljednjoj olujnoj noći prije otkrića novog kopna prema kojem plovi admiralska lađa Santa Marija, u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), odabrana među pet finalista od ukupno 162 predstave premijerno izvedene u protekloj sezoni, proglašena je najboljom po izboru publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku.

Izvođačem godine publika je proglasila opernog pjevača Domagoja Dorotića, donedavnog člana ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu a odnedavno člana HNK-a Osijek, koji je u utrci za tu titulu nadmašio glumce Livija Badurinu, Deana Krivačića, Krešimira Mikića i Sretena Mokrovića.

>>> FOTOGALERIJA

Dorotić je zahvalio na nagradi, ali i publici i kolegama u HNK-u Osijek na prekrasnom dočeku u tome gradu, te otpjevao završnu poruku iz arije 'Nessun dorma' iz opere 'Turandot' Giacoma Puccinija: 'Vincero! Vincero!' (Pobijedit ću!).

Najbolja izvođačica Jadranka Đokić

Jadranka Đokić izabrana je za najbolju izvođačicu godine u konkurenciji u kojoj su još bile Renata Sabljak, Dubravka Šeparović Mušović, Anja Šovagović i Anđela Ramljak.

Anja Šovagović (foto: Nina Đurđević)

Publika je glasovala u deset kategorija, a ove su godine ukinute kategorije 'Najprecjenjenija produkcija sezone' i 'Skandal sezone', umjesto kojih su uvedene dvije nove – 'Događaj sezone' i 'Razočarenje sezone'.

Predstavom godine proglašen je 'Kristofor Kolumbo' redatelja Renea Medvešeka (lijevo)

Nominirani su odabrani temeljem više od 25 tisuća glasova u prvom krugu glasovanja, dok se o pobjednicima odlučivalo on-line glasovanjem koje je zaključeno u podne u srijedu, 18. studenoga. U dva kruga glasovanja ove je godine sudjelovalo ukupno 95 tisuća ljudi.

Nagrada Ferlinu

Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Matiji Ferlinu, dok je tekst 'Elza hoda kroz zidove' Ivane Šojat Kuči proglašen najboljim novim dramskim tekstom.

Festivalom sezone proglašen je festival Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous; nezavisnim kazalištem sezone kolektiv Montažstroj, dok je osoba godine, po mišljenju publike, Tena Štivičić.

Nagradu festivala Rendez-vous preuzeo je ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu Luc Levy koji je istaknuo kako je ta nagrada velika čast, osobito u trenucima goleme tuge za Francusku. "Dirnuti smo i nagradom i mnogobrojnim izrazima sućuti i suosjećanja koji su nam upućeni iz Hrvatske", poručio je u emotivnom govoru koji je zaključio riječima: "Živjela kultura!".

Razočarenje godine

Nagradu publike za 'Događaj sezone' osvojila je sezona HNK-a Rijeka, dok je naslov 'Razočarenja godine' dodijeljen oduzimanju nacionalnog statusa Splitskom ljetu.

Nagrada internetskog portala Teatar.hr za postignuća u izvedbenim umjetnostima prvi je put dodijeljena 2012. Ove je godine umjesto u tradicionalnoj Tvornici kulture dodjela organizirana u "unplugged" formatu u klubu Vinyl, a organizatori su sredstva namijenjena najmu dvorane i opreme odlučili uložiti u nagrađene koji su tako, uz već tradicionalnu staklenu nagradu, dobili i po 15 tisuća kuna marketinškog budžeta.

No, nije se odustalo od tradicije spajanja na istoj pozornici "kazalištaraca povezanih s glazbom i glazbenika povezanih s kazalištem", pa je tako i ova dodjela predstavila "neočekivane glazbene brojeve i suradnje", a nastupili su glazbenici Sara Renar, Mirela Priselac – Remi, Dušan Vranić, Igor Pavlica i Darko Rundek.

Sara Renar i Darko Rundek (foto: Nina Đurđević)

Video projekcijom uz glazbenu pratnju pjesme 'Odlazak' Arsena Dedića u izvedbi Sare Renar okupljeni su se prisjetili i svih velikana svjetske i hrvatske kazališne, filmske i glazbene umjetnosti preminulih u 2015.

Mirela Priselac – Remi i Igor Pavlica (foto: Nina Đurđević)

Glavna urednica Teatra.hr Nora Krstulović naglasila je da je sama svečanost dodjele Nagrada publike Teatar.hr tek dio cjelotjednog programa događanja koja je Teatar.hr od 14. do 21. studenoga organizirao u glavnome gradu za sve ljubitelje izvedbenih umjetnosti.

Tjedan je počeo u subotu 14. studenoga izvedbom nominirane predstave 'Kolovoz u okrugu Osage' u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli; nastavio se svakodnevnim druženjima s nominiranima u klubu Vinyl, a program "najkazališnijeg tjedna u godini" zaključit će u subotu 21. studenoga Noć kazališta, u sklopu koje će Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) izvesti nagrađenu predstavu 'Kristofor Kolumbo'.

Kao krunu svih događanja Teatar.hr najavljuje za subotu veliki tulum do ranih jutarnjih sati u klubu Vinyl, na koji je Krstulović pozvala sve posjetitelje Noći kazališta, "ljubitelje izvedbenih umjetnosti i onih koji iste stvaraju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 17:24