KAZNA VISI NAD GLAVOM

HOĆE LI GAVELLA PRVOM PREMIJEROM OKONČATI CIJELU SEZONU? Zagrebačko kazalište neovlašteno koristilo hit-pjesme Davida Bowiea, Sonic Youth...

David Bowie
 Getty

Ukoliko nositelji autorskih i izvođačkih prava na glazbu Sonic Youtha, Davida Bowieja, Petule Clark i još nekoliko američkih glazbenika zažele, zagrebačko kazalište Gavella moglo bi vrlo brzo zaključiti sezonu koja je tek započela. Naime, Gavella će, po svemu sudeći, morati platiti kaznu zbog neovlaštenog korištenja glazbenih hitova kao što su 'Absolute beginners' i 'Needles and Pins' u sklopu predstave 'Gospođa Bovary', kojom je ovo kazalište otvorilo svoju sezonu.

Kako otkriva portal Teatar.hr, u materijalima predstave nigdje se ne spominju pravi autori glazbe, već je kao autor potpisan Damir Šimunović. Budući da su u predstavi korištene glazbene obrade, u Gavelli su smatrali kako za te obrade nije potrebno tražiti autorska prava, kako stoji u njihovom očitovanju za Teatar.hr.

No, to ne stoji prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima.

Teatar.hr je od Branka Komljenovića, direktora izdavačke kuće Menart, dobio pojašnjenje kako je postupak dobivanja prava dugotrajan i iznimno zahtjevan, jer autori i izdavači dnevno dobivaju velike količine zahtjeva za korištenje i potrebno je vrijeme da ih se obradi. No, pojašnjava Komljenović, posljednjih godina ta su se pravila igre uvriježila i nikome ne pada na pamet da ih krši.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:43