VELIKO PRIZNANJE

HRVATSKI MIDSUMMER SCENE GOSTUJE NA PRESTIŽNOM BERMUDSKOM FESTIVALU 'Ovo gostovanje izvrsna je promocija kako Hrvatske, tako i naše kulturne ponude'

Hrvatski kazališni festival Midsummer Scene gostuje na prestižnom Bermuda Festival of Performing Arts. Novo međunarodno gostovanje uslijedilo je nakon izvrsnog i uspješnog 40-dnevnog gostovanja u Vienna's English Theatre-u u Beču.

Najsjeverniji otok Bermudskog trokuta posljednja je engleska kolonija, njime dominiraju engleski jezik i kultura pa će se izvedba Na Tri Kralja izvrsno uklopiti u prostor Earl Cameron Theatre-a, kazališta glavnog grada Hamiltona. Izvest će se tri predstave 25. i 26. siječnja.

Jedan od glavnih glumaca predstave Jason Eddy, ovog će puta biti i u ulozi domaćina pošto je upravo ovaj otok njegovo rodno mjesto. Danas Jason dočekuje kolege, a ususret početku Festivala je izjavio: 'Bermudski Festival prepoznat je u svijetu kulture i posjećuju ga mnogi uglednici. Ovo je veliko priznanje za naš rad i sam festival. Ponosan sam što ću ponovno zaigrati pred domaćom publikom u sklopu gostujuće predstave hrvatskog festivala!'

Prva dva mjeseca na početku svake godine na Bermudima postaju međunarodno središte kad su kulturna razmjena i razvoj umjetnosti u pitanju. Izvođači iz raznih grana umjetnosti dolaze iz cijelog svijeta kako bi predstavili svoj rad na brojnim događanjima koja posjećuju brojni zaljubljenici u različitost i kulturu. Festival se redovno održava svake godine od 1976.

Britanska redateljica Helen Tennison predvodi sjajnu postavu našeg festivala u kojoj je uz Jasona Eddya i hrvatski glumac i producent Filip Krenus te Helen Watkinson, Helen Millar, Emma Fenney, George Oliver, James Burton i Tom Michael Blyth. Scenografiju potpisuje Marin Gozze, dizajn svjetla Saša Mondecar, kostimografiju Bryony Thompson, a glazbu Bendict J. Davies. Izvršne producentice i organizatorice su: Darija Mikulandra Žanetić i Jelena Maržić.

'Ovo daleko gostovanje izvrsna je promocija kako Hrvatske, tako i naše kulturne ponude. Jedan smo od rijetkih festivala na engleskom jeziku koji ima ovako značajna i zanimljiva gostovanja. Nakon bečkog uspjeha primili smo mnoge upite među kojim su i ono iz kazališta u Italiji, Malti, Njemačkoj. Vjerujem kako će se ovim uspjesima probuditi i hrvatski kulturni djelatnici i gospodarstvenici te prepoznati naše napore i pomoći u realizaciji ovog i sličnih projekata koji nas izvrsno promoviraju diljem svijeta!' - izjavila je izvršna producentica Midsummer Scene festivala Darija Mikulandra Žanetić.

Izvrsne kritike nakon bečkog gostovanja koje uključuju i ono Winer Zeitunga koji kaže 'Izvrsna produkcija Festivala' dobar su vjetar u leđa hrvatskom timu koji stoji iza Festivala. Projekt je ovo Grada i Turističke zajednice Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. iz Londona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:01