ALTERNATIVNO KAZALIŠTE

'IPAK I VELIKI TIGAR' U ZMAJEVOM GNIJEZDU Tri dana događanja za odrasle u kazalištu za djecu

Dječak iz vode
 press

ZAGREB - Klaster hrvatskih neovisnih kazališta za djecu Zmajevo gnijezdo u svoj je siječanjski program odlučio uvrstiti trodnevno događanje za odraslu publiku "IPAK i veliki Tigar", koje će od 24. do 26. siječnja u Maloj sceni predstaviti zadarsku umjetničku organizaciju Teatro VeRRdi, zagrebačke Bacače sjenki te zagrebačko-bosanskohercegovaški duo Dječak iz vode.

Kako se ističe u najavi, projekt je inicijativa Tigar teatra usmjerena na promicanje alternativnog kazališta okupljanjem slično mislećih umjetnika i organizacija alternativnog izričaja za odrasle.

Tijekom tri dana, "IPAK i veliki Tigar" donosi u Zmajevu gnijezdu autorski projekt Vjere Vidov "Ana i Ona" (24. siječnja); "natpovijesni i metadramski izvedbeni antispektakl" "Bitka na Neretvi" Bacača sjenki, najavljen kao odgovor na potragu za Arhimedovom točkom u svemiru (25. siječnja) i koncert dua Dječak iz vode, koji čine Edin Džambić i Ljubica Anđelković Džambić (26. siječnja).

"Ana i Ona" produkcija je zadarskog Teatra VeRRdi po tekstu Vjere Vidov uz korištenje dijelova teksta "Magla u kućama golubova" Staše Aras. Igra Vjera Vidov, glazbu i oblikovanje svjetla potpisuje Bojan Gagić, asistentica scenske igre je Iva Burčul, a likovno oblikovanje osmislio je Goran Škofić.

"Kad neprestano lažemo sami sebi, teško nam je steći povjerenje u sebe. Dozvoljavamo da naše odluke ostanu samo želje. A da bi došle do ostvarenja, ponekad se mora iskusiti bol. Naša riječ, ako je ne shvatimo ozbiljno, nije ništa više osim buke. Ali naše nam riječi mogu donijeti nešto puno veće. Mogu nam donijeti slobodu i snagu. Kad odlučimo učiniti nešto za sebe, imamo moć. Kad želimo promijeniti nešto u svom životu, imamo slobodu", stoji u najavi.

"Bitka na Neretvi" autora koncepta i redatelja Borisa Bakala najavljena je kao naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi u potrazi za samim sobom i pokušaj promišljanja, u događajnom prostoru-instrumentu scene, pojmova i ponuda sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti u doba permanentnog dokidanja i pretpostavljanja dijaloga i smisla.

Predstava je produkcija Bacača sjenki u suradnji s Kulturno informativnim centrom Zagreb, Zagrebačkim kazalištem mladih te Centrom za ljude i umjetnost Lauba.

Dramaturgiju potpisuje Anja Pletikosa, scenograf predstave i koautor je Leo Vukelić, autor glazbe i zvučnih slika Tomislav Babić, kostime je napravila Ivana Bakal a video oblikovao Vedran Senjanović.

Predstava je dosad izvedena na festivalu Perforacije, u zagrebačkoj Laubi, te u Splitu, Dubrovniku, Bitoli, Podgorici i Skopju.

Koncert dua Dječak iz vode najavljen je kao dojmljiva prezentacija širokog dijapazona emocija i oblika: od stihova bez dlake na jeziku i sarkazma do smijeha, od društvene kritike do ogoljavanja intime, od storytellinga do glazbenih minijatura.

"Edin Džambić duhovit je, sarkastičan, zaigran, nekad sjetan, nekad opor i brutalno direktan autor koji se na bogatoj glazbenoj regionalnoj sceni ističe iznimnim pjesničkim talentom kojim bilježi jedinstvenu poetsko-glazbenu kronologiju naših prostora. Njegovim oštrom mentalnom skeneru ne izmiče niti jedan od političkih i društvenih apsurda današnjice, koje s ingenioznom lakoćom pretvara u angažirane pjesme, nokautirajući pritom svaku ideologiju na pod", ističe se u najavi.

Suvereno se poigravajući glazbom i glazbenim žanrovima, u svojoj post-rock dekonstrukcijskoj priči i aranžmanima prilagođenima izvedbi uživo, DiV minimalističkim pristupom pokazuje još jedno od svojih mnogobrojnih autorskih lica, ne ostavljajući publiku ravnodušnom, dodaje se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:23