RASPISAN JE NATJEČAJ

Kazališni kritičar Jutarnjeg među kandidatima za novog ravnatelja HNK-a

Počela je utrka za intendantsku fotelju u zagrebačkom HNK. Natječaj je isprva bio raspisan 11. travnja, pa je poništen, pa raspisan dva dana poslije. Teče dakle od 13. travnja i otvoren je 30 dana. Osim u Narodnim novinama, objavljen je jedino u Vladinom dnevniku Vjesnik. Kandidati će o rezultatima biti obaviješteni 45 dana od isteka roka za podnošenje prijave. Prema tome, tko će od sezone 2013/14 dobiti četverogodišnji mandat da vodi središnju nacionalnu kazališnu kuću, znat će se potkraj lipnja.

Zanimljivo društvance

Jučer je počeo teći četverodnevni rok za preuzimanje dokumentacije o HNK na koju kandidati imaju pravo: pravilnika o unutarnjem ustrojstvu kazališta, pregleda poslovanja za lanjsku godinu, iznosa osnovnih plaća, odluku o osnovnom programskom i financijskom okviru za mandatno razdoblje 2013. - 2017., izvješće o poslovanju i ostvarenom programu te sve ostale financijske i kadrovske pokazatelje. Po dokumentaciju u HNK može se doći samo od 11 do 14 sati do ovog petka.

Prvoga dana, u ponedjeljak, pred službenim ulazom u HNK, okupilo se u 11 sati zanimljivo društvance kazališnih zaljubljenika i, makar eto neslužbeno, kandidata za budućeg intendanta ili intendanticu.

Prva je dokumentaciju iz ruku Jasminke Zvonar, voditeljice personalnih poslova HNK, u podrumskoj kancelariji preuzela Snježana Banović, doktorica teatrologije i redateljica, prije deset godina ravnateljica Drame HNK. Zatim je podeblji fascikl preuzela Vitomira Lončar, suvlasnica dječjeg kazališta Mala scena, također doktorica teatrologije i publicistkinja.

Personalna služba

Poslije nje, još jedna žena, Petra Radin, suosnivačica malog privatnog teatra Tvornica lutaka, koji drži s redateljem Mariom Kovačem. Četvrti potencijalni kandidat koji je preuzeo dokumentaciju je glumac i redatelj Marko Torjanac, osnivač Planet arta, još jednog uspješnog privatnog kazališta. Poslije njega papire je pokupila i Nora Krstulović, redateljica i novinarka, vlasnica najvažnijeg domaćeg portala specijaliziranog za kazalište, Teatra.hr. Na koncu, dokumentaciju je pokupio i potpisnik ovoga teksta. Što se u njoj nalazi, izvijestit ćemo čim proučimo stotinjak i kusur stranica teksta pojačanih raznoraznim tabelama.

U personalnoj službi HNK našli su se u čudu od tolikih aspiranata i razdijelili su im baš sve pripremljene kopije natječajne dokumentacije.

Popunjeno mjesto

Kandidati koji su preuzeli dokumentaciju ne moraju se zaista i javiti na natječaj, a možda im je to i “najpametnije”, s obzirom na to da je intendantsko mjesto, kako se sada čini, ionako već popunjeno. Dosadašnja intendantica Ana Lederer, koja odrađuje drugi mandat, uživa potporu gradskih struktura, a Ministarstvo kulture nema svog kandidata. Naime, Snježana Banović, koja je eto preuzela dokumentaciju, vjerojatno se ipak neće kandidirati, budući da odlazi u SAD, gdje će raditi kao docent. A ona je bila glavna favoritkinja nove ministrice kulture Andree Zlatar. Druga ministričina kandidatkinja, Željka Udovičić, povukla se iz utrke iz osobnih razloga.

Po Zakonu o kazalištima, intendanta zagrebačkog HNK trebaju zajedno izabrati Grad Zagreb i Ministarstvo kulture. U slučaju da se ne slože oko kandidata, nastaje pat-pozicija, pravni vakuum iz kojega, teoretski, nema izlaza. Naime, ako se posvade, nema arbitra iznad njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:00