IN MEMORIAM

MAJA PETRIN Miran život nakon infarkta nije ju spasio. Drugi je udar bio koban

 Neja Markičević/Cropix
Mladoj su glumici prije pet godina ugradili stentove, osjećala se dobro i vjerovala da su teškoće konačno iza nje. Iza sebe je ostavila brojne uloge i 17-godišnju kćer Petru

Bila je otvorena, izravna, voljela je život. Gdje god da se zatekla, širila je optimizam, oko sebe je okupljala ljude, zabavljala ih svojim šarmom, anegdotama iz svog života. A tko je zapravo glumica čije smo uloge gledali u domaćim telenovelama, kazalištima, u Histrionima?

Rođena je u 1972. godine u Zagrebu, posljednjih mjeseci bila je stalna članica Zagrebačkog kazališta lutaka, samohrana majka sedamnaestogodišnje kćeri Petre za koju je bila neizmjerno vezana.

Poznata po sapunicama

Stoga, vijest da je u 42. godini iznenada preminula Maja Petrin, mlada zagrebačka glumica široj javnosti dobro poznata po nekoliko domaćih sapunica, a onoj mlađoj iz popularnih dječjih predstava, u javnosti je izazvala pravi šok i nevjericu. Nitko, baš nitko ne može vjerovati da se Majin život tako naglo ugasio, pogotovo kad se zna da je uvijek bila vedra i vesela osoba, spremna na sve izazove koje joj je nosila svakodnevica. Iako se službeno još ne zna uzrok njene iznenadne smrti, pretpostavlja se da se radilo o infarktu.

No, kako su ispričali njeni najbliži, sve je krenulo po zlu kada je Maja prije pet godina naglo doživjela teški srčani udar. Tada je ispričala da sve do kobnog trenutka nije vjerovala da ta bolest pogađa žene mlađe od četrdeset godina. Čim se oporavila, u ekskluzivnom intervjuu za Gloriju iznijela je svoju intimnu ispovijest.

- Negdje oko tri sata ujutro iz sna me trgnula strahovita bol u prsima i leđima. Nikada tako nešto nisam osjetila. Dobar dio noći provela sam na toaletu, nekako se vratila u krevet i uspjela zaspati - kazala je tada Petrin i otkrila da je njezina majka ujutro nazvala Hitnu pomoć. - No nitko od nas, pa ni dežurni u hitnoj službi, nisu pomislili da je riječ o infarktu. No, kako mi cijeli dan nije bilo bolje, mama je na kraju pozvala svoju prijateljicu, doktoricu Lidiju Car, da me dođe pregledati. Ona je donijela i priručni EKG, a kad me pregledala, otišla je s mamom u susjednu sobu, potom su se obje vratile, rekle mi da se odmah odjenem i pozvale Hitnu pomoć - ispričala je Maja 2009. godine za tjednik Gloria.

Završila je u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici gdje je odmah bila podvrgnuta zahvatu razbijanja ugruška koji joj je izazvao srčani zastoj. Prisjetila se da je sve liječničke intervencije pratila na ekranu te su joj ugradili stentove kojima su proširili krvnu žilu.

Mladenačka ljubav

Bolest ju nije bila uplašila, no bila je itekako svjesna da mora zauvijek ostaviti cigarete, a pušila je kutiju i pol dnevno. Tada je obećala samoj sebi da će početi pješačiti, čak i lagano planinariti na Sljemenu.

- Zapravo, ja sam tog 15. listopada ponovno rođena - govorila je Maja, otkrivši da je desetak godina ranije njezin otac doživio infarkt, no ne toliko jak, pa je nekako sama sebi protumačila da je njena bolest stvar genetike i da se naprosto nije mogla izbjeći.

Neizmjerno je voljela život, veselila se prijateljima, poslu, druženjima, a najviše svojoj kćeri Petri, učenici 3. razreda Klasične gimnazije s kojom je imala pravi prijateljski odnos, a koju je dobila u braku sa svojim kolegom Alenom Šalinovićem. Iako je to bila mladenačka ljubav, a brak je kratko trajao, svih ovih godina Maja i Alen ostali su dobri prijatelji i brižni roditelji svojoj Petri.

Nakon bolesti priznala je da je počela živjeti “umirovljenički”, a liječnički nalazi bili su sve bolji, što joj je davalo razloga za optimizam. Jednom je prilikom rekla da je pitala svog liječnika može li ići plesati, a on joj je uzvratio - niti slučajno.

Kazališne i televizijske uloge

Maja je odigrala cijeli niz uloga u Histrionima, ali i u Zorin domu u Karlovcu, HNK u Zagrebu te Maloj sceni.

Glumica je 1988. diplomirala u Školi za ritmiku i ples, da bi nakon toga sedam godina provela u baletnom ansamblu Gradskog kazališta komedija. Akademiju dramskih umjetnosti upisala je 1993. godine. Poznata je po ulogama u brojnim predstavama, a neke od njih su “Tajna krvavog mosta”, “Doktor pod mus”, “Lažna barunica”, “Na tri kralja”, “Zlatni dečki”, “Opera za tri groša”, “Buba u uhu” i mnoge druge.

U Zagrebačkom kazalištu lutaka posljednjih mjeseci imala je stalni angažman te je glumila u predstavama “Heidi”, “Ivica i Marica”, “Pepeljuga”, “Bijeli zec”, “Trnoružica”, “Svarožić”.

Uz kazališnu, gradila je i televizijsku karijeru.

Širom gledateljstvu postaje poznata 2004. godine ulogom u seriji “Villa Maria” gdje je utjelovila lik Zore Rački. Dunju u seriji “Zabranjena ljubav” utjelovljuje 2006., a odigrala je i kratku rolu princeze Irine u AVA-inoj povijesnoj telenoveli “Ponos Ratkajevih”. Poslije “Zabranjene ljubavi” snimala je i seriju “Zakon ljubavi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 11:35