NAŠ NAJIZVOĐENIJI DRAMATIČAR

MIRO GAVRAN Od svih premijera najviše mi je žao što nisam vidio 'Sve o ženama u Mumbaiju'

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Matica hrvatska upravo je objavila Gavranove “Odabrane komedije” na gotovo sedamsto stranica

Najizvođeniji je hrvatski dramski pisac, jedini živući dramatičar na europskom kontinentu koji ima kazališni festival na kojem isključivo izvode predstave što ih je on napisao. 2003. su u slovačkoj Trnavi, deset godina kasnije u Krakovu, pa 2016. u Pragu pokrenuli Gavranfest.

Miru Gavrana preveli su do sada na 40 jezika, možda koji više, bilo je više od 300 premijera predstava rađenih po njegovim djelima. Matica hrvatska upravo je objavila Gavranove “Odabrane komedije”, knjigu od gotovo sedam stotina stranica. U njoj je detaljan popis precizno izbrojanih 326 dosadašnjih kazališnih premijera, desetak radijskih, te popis nekoliko TV drama i filmova, popis Gavranovih kazališnih tekstova u časopisima i knjigama u zemlji i inozemstvu. “Prije sedamnaest godina Mozaik knjiga je objavila moje ‘Odabrane drame’, a s ovim ‘Odabranim komedijama’ ponovno sam dobio knjigu kojom se moj rad za kazalište na određen način selektira i detaljno predočava oku kazališne struke i svim ljubiteljima teatra”, zadovoljan je Gavran.

Trenutno piše libreto za mjuzikl o kojem ne želi previše govoriti. “Dogovor je da do daljnjega ostane tajnom i tema i kompozitor. Nije dobro ići s najavama prije nego se definira puno toga vezano uz predstavu koja će nastati.”

Nimrat Kaur

Godišnje po raznim zemljama bude između deset i dvadeset premijera predstava nastalih po njegovim dramama. “Obično pogledam četiri ili pet tih premijera. Ponekad odaberem zemlje u kojima do tada nisam bio kako bih ih mogao upoznati, a ponekad iz komocije odaberem bliže zemlje, kako bih se čim prije vratio doma i nastavio s pisanjem teksta na kome u tome trenutku radim. Na žalost, od mojih dvanaest premijera u Indiji nisam vidio niti jednu, a pogotovo mi je žao što nisam vidio predstavu ‘Sve o ženama’ u Mumbaiu.”

Zašto mu je baš ta osobito bitna? “U toj je predstavi igrala Nimrat Kaur, glumica koja se proslavila filmom ‘The Lunchbox’. Taj film je prije pet godina dobio glavnu nagradu publike na kanskom festivalu, a odnio je i glavnu nagradu na Zagreb film festivalu, na koji je Nimrat došla i javila mi se pa sam se tada s njom upoznao. Pričala mi je kako joj je upravo moja predstava ‘Sve o ženama’ bila značajna u karijeri jer je to bila predstava s najvećim brojem repriznih izvedbi u kojoj je igrala, a uz to joj je donijela i nominaciju za najvažniju kazališnu nagradu Indije.”

Od LA-a do Sarajeva

Teatar Gavran je pokrenuo i Dječju scenu s lutkarskim igrokazom Mire Gavrana “Doktor od životinjica”, premijera će biti 26. siječnja u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

A potom 21. veljače u Lisinskom imaju premijeru komedije “Sve o ženama”. “To će biti točno pedeset i prva premijera te moje komedije koja je do sada premijerno izvođena od Los Angelesa, New Yorka i Buenos Airesa, pa sve do Pariza, Praga, Moskve, Sarajeva, a ovaj utorak je u Mestnom gledališču u Ljubljani imala svečanu 250. izvedbu”, kaže Gavran.

Tko je na njega ponajviše formativno utjecao? “Uz roditelje i brata Petra, jako je važna bila sestra Renata koja je bila profesorica književnosti, jedanaest je godina starija od mene. A onda kada sam došao u Zagreb, na studij dramaturgije, na Kazališnoj akademiji sam imao sjajnih profesora ali i sjajnih kolega... svi su oni na neki način utjecali na mene, moram izdvojiti Ivana Kušana koji je podučavao baš dramsko pisanje, rado čitao i moje pozne tekstove i bio mi velika podrška. Imao sam sreću surađivati s ponajboljim glumcima i redateljima u Hrvatskoj, ali bih izdvojio glumca Krešu Zidarića s kojim sam se intenzivno družio. Potaknuo me da počnem pisati komedije, smatrao je da imam taj dar i da je za kazališnog pisca opasno vezati se samo za jedan žanr”, prisjetio se Gavran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:43