REKONSTRUKCIJA ODNOSA

MRZIM ISTINU! Teatar &TD ovoga vikenda jesensku sezonu otvara hvaljenom i nagrađivanom predstavom Olivera Frljića

prizor iz predstave 'Mrzim istinu!'
 Ivo Ravlic / CROPIX

Sa 200-tom izvedbom predstave Olivera Frljića “Mrzim istinu!” Teatar &TD otvara novu kazališnu sezonu. Nakon dvije izvedbe u subotu 21. rujna, predstava u kojoj glume Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković igra još i u nedjelju 22. rujna.

Autor u predstavi zajedno s glumcima pokušava rekonstruirati odnose u svojoj obitelji kakvi su bili u vrijeme njegova odrastanja. To je mala, intimna predstava, ali emotivno vrlo intenzivna. Igra još od 2011., a dobila je niz nagrada.

- Autentičan autorski projekt Olivera Frljića jedinstveni je kazališni događaj. Koristeći općepoznati obrazac obiteljske drame uz zanimljiva dramaturško-redateljska rješenja, Frljić je uspio teatrom problematizirati takozvanu istinu otvarajući začuđujući kaleidoskop funkcija i značenja teatra kao takvog, a ujedno i naše recentne stvarnosti. Ta izvrsna predstava ne bi bila zasigurno moguća bez sudjelovanja izvođača koji su pridonijeli stvaranju te intrigantno-mnogoznačne predstave - naveo je žiri 22. Marulićevih dana, dodjeljujući joj nagradu za najbolju predstavu u cjelini, uz nagrade glumcima Rakanu Rushaidatu, Ivani Roščić i Filipu Križanu.

Četvero glumaca igraju samog Frljića, njegove roditelje i sestru, rekonstruirajući odnose u toj obitelji do 24. travnja 1992. kad se Frljić kao 16-godišnjak odvojio od obitelji, što je zbog rata ostalo trajno. Predstava “Mrzim istinu!” daje nam uvid u kompleksne i konfliktne odnose unutar obitelji.

U nastojanju da obiteljske epizode koje čine okosnicu Frljićeva teksta izvedu što vjerodostojnije, glumci su prilikom pripreme predstave proveli mjesec dana s članovima njegove obitelji u Teksasu gdje su tad živjeli. Uz promatranje njihove dnevne rutine i neobavezna druženja, glumci su napravili i nekoliko proba kojima su prisustvovali Frljićevi roditelji i sestra.

- To je rezultiralo dugim raspravama u kojima su roditelji i sestra pokušavali glumcima objasniti da to što oni pripremaju nije istina, da se stvari nisu tako dogodile, da nitko od njih nije rekao to i to, a da se neke stvari o kojima govore nisu uopće dogodile - objavili su iz Teatra &TD.

Predstava “Mrzim istinu!” osvojila je niz nagrada, među ostalima i nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu te nagradu Gavellinih večeri.

- Po snazi kazališnog izričaja, radikalnosti dispozitiva koje razlaže te jednostavnosti i prohodnosti procedure, predstava 'Mrzim istinu!' najavljuje jedno novo kazališno doba u kojemu radikalne autorske estetike uspijevaju pronaći istinski dijalog sa svim članovima kazališne zajednice - naveo je žiri Gavellinih večeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 19:22