SEDMA KRIZNA GODINA

NATAŠA JANJIĆ ZA GLOBUS: Zašto sam dala otkaz u Gavelli

Nelagodno je kad prestaneš vjerovati u ono što radiš. nelagodno je i priznati da nisi dovoljno plaćen, a ne izdati sebe kao umjetnika

Da je sedma godina ljubavi krizna, pokazalo se i u slučaju glumice Nataše Janjić Lokas i dramskog kazališta Gavella. Naime, nakon sedam godina jedna od najpopularnijih hrvatskih glumica odlučila je napustiti stalni angažman u zagrebačkom kazalištu i tamošnji ansambl, piše Globus.

I nastaviti samostalno.

No, nema tu velike priče ni gorkog okusa, tvrdi Nataša. Tamo je, kaže, provela divnih sedam godina.

“Jednostavno sam odlučila promijeniti sudbinu. Iza mene su brojne lijepe uloge na toj sceni i divna suradnja s mojom kolegama, ali procijenila sam da mi je potrebna promjena. Ostati živ kao umjetnik, barem u mom slučaju, znači surađivati s različitim ljudima, igrati na različitim scenama, okušati se u različitim žanrovima i osjetiti neku neizvjesnost koja te uvijek nanovo drži živim i gladnim posla. Kao zaposlenik sam u jednom trenutku prestala to osjećati, jednostavno je takav status za mene prestao biti poticajan”, objašnjava nam glumica.

Lijepu Splićanku na Gavellinim daskama gledali smo u predstavama “Četvrta sestra”, “San Ivanjske noći”, “Tartuffe”, “Fine mrtve djevojke”, “Candide ili optimizam”...

Pitamo je po čemu će pamtiti tih sedam godina u Gavelli. Može li možda izdvojiti najdražu ulogu tog perioda? “Teško mi je izdvojiti najdražu ulogu, ali upravo zbog tog kolektiva, moje druge obitelji, ova mi je odluka bila jako teška. Raduje me što ću u Gavelli igrati svoje uloge i dalje do kraja sezone, ali s druge strane i to što ću biti neovisna.”

Ambicije. Nataša Janjić Lokas vrlo je zaposlena. Dani su joj ispunjeni dogovorima i obvezama od jutra do večeri. Zato teško pronalazi vremena za razgovore i suradnju s novinarima. Poznato je i da o sebi i svom privatnom životu ne voli govoriti, a na pitanja koja njoj osobno nisu zanimljiva vješto izbjegava odgovor.

Trenutno se sprema u Crnu Goru, u Ulcinj, gdje će sljedećih mjesec dana snimati film sa Srđanom Dragojevićem “Atomski s desna”. Scenarij je, otkriva, jako zanimljiv, a glumačka ekipa okupljena s prostora cijele regije.

Kad Natašu pitate za karijerne ambicije, tu je vrlo skromna. Ni česti superlativi vezani uz njezino ime, kao ni brojne uspješne uloge, nisu joj značajnije podigli ljestvicu osobnih želja. Ona samo, kaže, želi raditi što voli i pritom uživati.

“Nemam velikih ambicija. Želim samo birati projekte onim osjećajem kojim se i zaljubljuješ i dati sve od sebe dok sam u njima. Nisam odbacila mogućnost ponovno u jednoj fazi biti zaposlenikom neke kazališne kuće, ali intimno se nadam i nekoj promjeni kazališnog zakona koji bi glumcima omogućio veću fluktuaciju među kazalištima, otvarao međusobne suradnje, a onemogućio jednu uspavanost i zatvorenost koja je rezultat upravo tih naših sigurnih doživotnih zaposlenja pri jednoj kazališnoj kući”, objašnjava, piše Globus.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 00:54