GLUMAČKI CEH

POTPUNI RASPAD SISTEMA U HDDU-u Predsjednik Slavko Juraga dao ostavku: 'Napad na moj osobni obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa'

 Srđan Vrančić

"Napad na strukovnu udrugu i na njezinog predsjednika je dopušten i legitiman, ali napad na moj osobni obraz ipak prelazi granice dobrog ukusa", napisao je u svom pismu kolegama Slavko Juraga, predsjednik Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

"Ne želeći vjerovati da je negodovanje mojih kolega upućeno meni osobno dajem trenutnu i neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU i vraćam se u redove kolega boriti se za našu struku. Moja odluka je donesena iz činjenice da kao predsjednik koji poštuje Statut ne mogu istovremeno zastupati ono što osobno smatram moralnim i kolegijalnim u datom trenutku. Nipošto se ne povlačim zbog činjenice da su to pojedini članovi zahtijevali od mene u svojim pismima i medijskim obraćanjima kako mojoj ‘funkciji’ tako i meni kao kolegi poistovjećujući mene osobno sa svim onim što smatraju neispravnim u trenutnoj situaciji ali povezujući i sa mnogim godinama prije", piše Juraga u pismu kojeg je u cjelosti prenio portal Scena.hr .

"Smatram da je vrijeme da se stvari poslože onako kako su se događale a ne kako se cijela priča montirala i prezentirala u javnosti, ali i među kolegama.

Kada su 24.01. počeli pristizati zahtjevi za pokretanje peticije na službeni mail HDDU-a očekivala se sjednica Upravnog odbora 26.01. Ta se sjednica zbog nemogućnosti prisustvovanja većine članova nije mogla održati kao ni predložena sjednica 28.01. S obzirom na eskalaciju situacije u javnosti upućen je mail članovima sa sadržajem koji se odnosio na peticiju i prosljeđivanje iste putem HDDU-a, a tekst kojeg je usklađen I prihvaćen od većine članova UO-a. Njeno se daljnje prosljeđivanje kosilo s odlukom Skupštine te smo uputili svekolikom članstvu 29.01. mail u kojem se objašnjavaju razlozi zašto navedena peticija ne može biti proslijeđena članstvu.

Paralelno se događala situacija s napadom na kolegicu Ninu Violić te sam na molbu kolegica rekao da se sastavi mail koji ću legitimnim putem kroz Upravni odbor proslijediti u medije i u javnost. U prvom redu u zaštitu kolegice Nine Violić, ali i svih onih kolega koji su napadani, napadnuti i osuđivani zbog svojih osobnih stavova. Na moju osobnu žalost, a iz današnje perspektive i štetu, mail takvog sadržaja nije nikad bio napisan niti meni osobno uručen.

Iz svega spomenutog jasno je da su uslijedili događaji koji su bili potpuno neutemeljeni te osnaženi nepostojanjem komunikacije te lošom medijskom montažom. S toga je 02.02. poslan mail kojim smo pokušali objasniti kako se prethodni mail isključivo odnosio na situaciju sa sastavljanjem i prosljeđivanjem peticije a nikako ne na situaciju s kolegicom Ninom Violić. To nije zaustavilo negodovanja i izlaske kolega iz HDDU- pa smo 03.02. uputili poziv na izvanrednu Skupštinu HDDU-a na kojoj sam bio spreman dati svoj mandat na raspolaganje ukoliko se utvrdi da sam kao predsjednik HDDU-a počinio ijednu grešku i ogriješio se o kolege, Statut ili što drugo. Činim nadalje ono što mi je jedino kao glumcu i vašem kolegi omogućeno. Želim jasno reći da dajem neopozivu ostavku na mjesto predsjednika HDDU-a.", ističe Slavko Juraga u svom pismu kojeg u cjelosti možete pročitati na portalu Scena.hr .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:33