SVEČANOST U ŠIBENIKU

Predsjednica: Na festival sam dolazila kao dijete, a kasnije dovodila i svoju dječicu

 Nikola Vilić / CROPIX

- Draga djeco, drage moje Šibenčanke i Šibenčani. Veselim se što sam večeras s vama, ne samo kao pokroviteljica ovog festivala, nego i kao njegov istinski prijatelj. Pratila sam ga godina, najprije od svoje dječje dobi, a kasnije i kada sam s radošću dolazila sa svojom dječicom i odlazile na priredbe i radionice u ovom prekrasnom starohrvatskom gradu – kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u subotu navečer na svečanom otvaranju 56. izdanja Međunarodnog dječjeg festivala na trgu ispred šibenske katedrale.

- Ovih će dana šibenske ulice odzvanjati dječjim smijehom, Šibenikom će vladati djeca i svi oni koji su mladi u srcu. Kroz ovaj festival odrastali su mnogi talenti u glazbi i umjetnosti i tako će biti i ubuduće. Festivalske priredbe i kreativne radionice najbolji su način kako razvijati dječju kreativnost, kako postaviti reformu našeg obrazovanja i kroz igru i smijeh, kako kroz radost i ljubav prema znanosti i učenju oblikovati likovnu, glazbenu i svaku drugu kulturu – rekla je predsjednica Grabar Kitarović, inače, šibenska nevjesta.

Međunarodni dječji festival otvorenim je proglasilo dvoje šibenske djece odjeveni u srednjovjekovne kostime, simbolizirajući vrijeme prvog spomena Šibenika prije 950 godina, kao najstarijeg hrvatskog izvornog grada. Festival je započet mjuziklom Čarobnjak iz Oza u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Iduće dva tjedna, Šibenik će biti središte svijeta dječjeg stvaralaštva i zabave, od likovnih radionica, preko kazališnih i lutkarskih predstava do brojnih glazbenih manifestacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:36