‘DNEVNIK SUPERMAME‘

Predstava nije rezultat jednog majčinstva nego brojnih iskustava koja su prikupljena

Dnevnik supermame

 Igor Obrol/Igor Obrol
Predstava je rezultat iskustava o trudnoći, porodu i dojenju kad nema mlijeka te pelenama s kojima dijete nikada nije sretno kao na tv-reklami

"Užasavaju me plakati o dojenju po liječničkim čekaonicama. I parole na njima: "Svaka žena može dojiti", "Tvoje dijete treba piti sretno mlijeko". Ma, fuckoff! Sto puta bih rodila samo da ne moram dojiti. A jedino što možeš naći u literaturi je kako je dojenje divno".

Roditelji znaju, ovo podmetanje majčinstvu djelo je majki. Ne jedne, nego gotovo svake. To je, jednostavno, život. I kazališna predstava "Dnevnik supermame" koja se danas, sutra i u subotu izvodi u DKC Šesnaestica, u Ozaljskoj 16. Naime, Jelena Hadži-Manev, glumica i autorica teksta je, ponukana vlastitim neiskustvom s majčinstvom, postavila predstavu koja uistinu oživljava dnevnik žene od trenutka kada shvati da je trudna pa do trenutka kada beba postane ono dijete koje nastupa na vrtićkim predstavama. Ali, predstava nije rezultat jednog majčinstva nego brojnih iskustava koje je Jelena prikupila tijekom zoom-druženja kada je nastojala održati živim ideju kazališta i snimala razgovore s majkama. – Družile bi se nedjeljom poslijepodne, a onda sam vadila bilješke iz naših iskustava i uklopila ih u predstavu – kaže Hadži-Manev o sadržaju predstave i tome kako pokušava napraviti kazalište osobnim publici jer iako je danas dominantna generacija youtubera i, s time u skladu, ideja da nitko ne želi gledati tuđe sadržaje ako može napraviti svoje, kazalište itekako ima smisla.

image

Dnevnik supermame

Igor Obrol/Igor Obrol

Ova predstava naizgled nije klasična, ali je svakako riječ o kazalištu, djelu nastalom u produkciji neovisne kazališne družine Tragači koja konstantno postavlja autorske projekte. U ovom slučaju o iskustvima u trudnoći, o tome kako je svaka mama prije poroda članica 32 #SveOBebi Facebook grupe u kojima se dijele savjeti i životno važne pouke koje nemaju veze ni sa čime, porodu kojega se sve boje a ne mogu ga izbjeći, pelenama s kojima dijete nikada nije suho i sretno kao na tv-reklami nego prepuno osipa kao da ima četiri smrtonosne zarazne kožne bolesti, skidanju s tute i – tantrumu, riječi koju normalna mlada žena s užasom nauči zahvaljujući vlastitom djetetu. Jer, majčinstvo je divno iskustvo, kao što kažu sve knjige i internetski savjeti te stare babe koje su davno zaboravile bdijenja i neuspješna skidanja visokih temperatura djeteta. Tek prava frendica ispriča kako uz trajni osmijeh sreće dolazi i vreća pogrešaka, propusta, strahova i intimnih drama koje se ni jedan roditelj nikada neće riješiti.

Naravno da postoji Odabrale mame after nakon svake predstave koje počinju u 19h kako bi majke izmijenile stvarna iskustva i stigle doma uspavati dijete i poljupcem provjeriti ima li novu virozu. Ako ne stignu ovaj tjedan imaju na raspolaganju još tri izvedbe, 4. i 18. studenoga i 2. prosinca za što trebaju kupiti karte na ulaznice.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:12