KAZALIŠTE TVORNICA LUTAKA

PREDSTAVA PETRE RADIN I MARIJA KOVAČA Kako se mornar Popaj nasukao na otoku Zlarinu

 Stjepan Mrganić
U trodimenzionalne žive kazališne vode Popaj će prvi put zaploviti baš u hrvatskim teritorijalnim vodama

Jednom davno majke i bake su nas uspješno maltretirale da jedemo špinat. Dovoljno je bilo da upru prstom na zasniježene crno-bijele televizijske ekrane i kažu: “Vidiš kako je Popaj snažan, to je sve od špinata.”

Nekoć su djeca vjerovala da pravdu može izboriti i ovakav prgavi luzer velikog srca. Danas su se te stvari gadno relativizirale, pa je ekološki bitno da vjerujemo u čiste supermoći špinata i pravde. Zato je jako važan novi mali veliki projekt selidbenog kazališta Tvornica lutaka. Uvijek u pokretu, Petra Radin i Mario Kovač, osnivači i voditelji ovog teatra, nakon nekoliko godina lutanja po zagrebačkim scenama, sada su utočište pronašli u Histrionskom domu.

Planetarna slava

Tamo će se (29. siječnja) dogoditi i praizvedba najnovijeg proizvoda ove srčane manufakture: predstava “Popaj” rađena prema motivima kultnog stripa američkog ilustratora Elziea Crislera Segara.

Kao fikcionalni lik Popaj je star već 88 godina, Segar ga je lansirao 1929. kao jedan od epizodnih karaktera stripa “Thimble Theatre”. Ubrzo je Popaj nadrastao epizodne skučenosti i postao glavna zvijezda stripa s njegovim imenom u naslovu. Planetarna slava je nabrijanom moreplovcu, uvijek spremnom da se bori za prava slabijih, bila zajamčena. Uz animirani filmski serijal koji je za Paromount Pictures pokrenuo Max Fleischer 1933. pilotom “Popeye the Sailor”, Robert Altman je zaslužan za razuzdani igrani film “Popeye” (1980.) s Robinom Williamsom kao Popajem, što je bila prva filmska uloga ovog veličanstvenog glumca. U trodimenzionalne žive kazališne vode Popaj će tako prvi put zaploviti baš u hrvatskim teritorijalnim vodama - doslovce se nasukavši poput Odiseja, na Zlarinu!

Stjepan Mrganić

“Kazalište Tvornica lutaka u dvanaest godina svog postojanja njeguje tradiciju oživljavanja likova iz stripa ili crtanih filmova, kao što su ‘Profesor Baltazar’, ‘Čudesna šuma’, ‘Zimogrozni’..., ali i osvještavanja problema pravilne prehrane.

Svevremenski lik

Činilo nam se zanimljivo jedan tako popularan lik vratiti među djecu i kao podsjetnik na prava slabijih i ugnjetavanih. Popaj je svevremenski lik koji ne može biti zaboravljen, samo nanovo i ponovno oblikovan u različitim formama”, objašnjava Petra Radin, redateljica i autorica scenarija predstave, koji su pogonski motivi tvorničara da Popaja prerade u teatarskom mediju.

Facebook
Mario Kovač u dvostrukoj je ulozi: negativca Grubača (na slici) i dobroćudnog izjelice Pere Ždere

Slavnu kapu morskog vuka Popaja ponijet će Filip Detelić, njegovu vječnu ljubav Olivu igra Petra Težak, a Mario Kovač u dvostrukoj je koži: negativca Grubača i dobroćudnog izjelice Pere Ždere. Scenografiju i kostimografiju s akcentom na likovnost tridesetih potpisuje Patricio Alejandro Aguero Marino, autor glazbe je Saša Miočić, koreografija je Tihane Strmečki a pod paskom Ivane Husar Mlinac gumci su ispjevali vokalne dionice.

Stjepan Mrganić

Uz obilje zabave, autori ne zaboravljaju iskazati društvenu brigu za jednu od slijepih pjega napuštenosti ove zemlje - onu otočku. “Priču o Popaju, koji je svevremenski lik, stavljamo u današnje vrijeme i to u naše podneblje, na otok Zlarin. Popaj je prvenstveno smišljen kao lik u stripu, i baš takvog ga želimo predstaviti današnjoj djeci. Ne govori puno, a što kaže iskreno je i direktno, bez previše opisnih rečenica. Ta jednostavnost odgovara i jednostavnosti života na sve manje naseljenim otocima. Gdje je granica između jednostavnosti i nestanka života?” pita se Petra Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 08:15