KAZALIŠTE TREŠNJA

PREMIJERNO IZVEDENA 'TAJNA DVORCA STRAVE' Predstava na scenu uvjerljivo prenosi knjigu (ali ne bi značajno izgubila da je pola sata kraća)

 

Predstava “Tajna dvorca strave” premijerno je izvedena u kazalištu Trešnja. Ambiciozan pothvat, koji vjerno slijedi radnju knjige koju zbog promjene lokacija nije lako prenijeti na scenu, ispratio je dugotrajan pljesak.

Premda je predstava službeno za djecu stariju od devet godina, odraslima ona nije dosadna. Svi oni koji su odrasli na romanima koji prate tri mala detektiva, koja je stvorio Robert Arthur, neće biti razočarani.

Timu redateljice Nine Kleflin, a tu posebno treba istaknuti scenografa Osmana Arslanagića i autoricu glazbe Nikolinu Belan, treba odati priznanje za uloženi trud. Na sceni smo tako doista mogli vidjeti sve - prostor u kojem detektivi Jupiter, Pete i Bob rade, ured Alfreda Hitchcocka, dvorac i nekoliko njegovih jezivih prostorija, kuću tajanstvenog gospodina Rexa...

Nije se štedjelo ni na rekvizitima - na sceni tako vidimo maglu jeze, plavičastu sablast koja svira orgulje, kostura i cijeli niz drugih stvari potrebnih da se uvjerljivo dočara prava pravcata detektivska istraga. Smjene lokacija su brze, iako oku malo smeta što nekog od onih koji unose rekvizite na scenu povremeno vidimo jednako jasno kao i glumce. U nekim je prizorima to riješeno uz pomoć svjetla, kako bi trebalo biti, no u drugima kao da se nije vodilo računa o tome.

No, ono što je zasmetalo je jezik neprilagođen sceni, koji je glumcima u pojedinim trenucima oduzimao na prirodnosti. Rečenice koje dobro funkcioniraju na stranicama knjige nikako ne odgovaraju govornom jeziku, pa su zvučale usiljeno i neprirodno te je i gluma bila takva. Tu je i detalj koji je odmah upao u oči: perika glumca Hrvoja Baršića, koji glumi Alfreda Hitchcocka, na prvi pogled djeluje plastično i neuvjerljivo. Istina je da je to sporedan lik i da je njegova frizura specifična, no šminkeri su se ipak mogli malo više potruditi. Uz to predstava traje dulje od dva sata, uz jednu pauzu. Premda se sve odvija brzo i čini se kako prvi dio traje kratko, u drugome dolazi do laganog zamora kod gledatelja. Dužina je posebno problematična jer je riječ o predstavi namijenjenoj poglavito djeci. Predstava ne bi značajno izgubila da je pola sata kraća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 05:45