PREMIJERA U &TD-u

TELEFONSKA OPERA Monodrama 'Ljudski glas' Jeana Cocteaua - mono-opera u hrvatskoj izvedbi

Priču o sofisticiranoj, mladoj ženi koja stjecajem okolnosti postaje "druga žena" izvodi solistica Ivana Srbljan, a za hrvatsku izvedbu su uz nju zaslužni maestro Berislav Šipuš i redatelj Mario Kovač

ZAGREB - Zagrebački teatar &TD kazališnu sezonu nastavlja 23. veljače premijerom mono-opere "Ljudski glas" koju je po monodrami Jeana Cocteaua uglazbio francuski kompozitor i pijanist Francis Poulenc, pričom o sofisticiranoj, mladoj ženi koja stjecajem okolnosti postaje "druga žena" u izvedbi solistice Ivane Srbljan, kojoj je to diplomski ispit na Muzičkoj akademiji.

Uskoro ostavljena, ona prolazi maraton jakih emocija, agoniju ostavljanja i nemoć promjene. U sceni "gotovo-pa-ubojstva" vidimo neimenovanu ženu – znamo je kao Elle/Ona – koja telefonom razgovara s bivšim ljubavnikom. Čujemo samo njezinu stranu razgovora, u kojem ga preklinje, pita, podsjeća, moli, izjavljuje ljubav.

Tijekom razgovora koji doživljavamo kao monolog, Ona prolazi kroz nekoliko faza, zainteresirana je za Njega, znatiželjna, ljubomorna, nostalgična, histerična. Slojevi se gule i stabilnost narušava. Njegovu stranu razgovora ne čujemo, znamo da se kod njega u pozadini čuje jazz i, najvažnije, da će se uskoro oženiti drugom.

"Baš kao što i naslov sugerira, naglasak temeljne radnje upravo je na ljudskom glasu i njegovim mogućnostima različite interpretacije čitave palete osjećaja što svakoj sopranistici omogućuje iskazivanje vlastitog talenta što su brojne dive i iskoristile", stoji u najavi predstave.

Za hrvatsku izvedbu te lirske tragedije u jednom činu uz Srbljan su zaslužni maestro Berislav Šipuš (ujedno i komentator), redatelj Mario Kovač te Hrvatski komorni orkestar, a nastala je u suradnji zagrebačke Muzičke akademije, Hrvatskog društva skladatelja, Hrvatskog komornog orkestra, Francuskog instituta i Muzičkog salona Kulture promjene Studentskog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:53