PREMINUO U 80. GODINI

Umro hrvatski baletni umjetnik Miljenko Banović

Hrvatski baletni umjetnik Miljenko Banović umro je u SAD-u u 80. godini, priopćili su u utorak navečer iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika (HDPBU).

Miljenko Banović rodio se 1936. godine u Zagrebu. Od najranije mladosti aktivno se bavio sportom, a nakon što je 1953. završio baletni tečaj kod Mile Jovanovića, otkrio je svoj poziv plesača.

Profesionalnu baletnu karijeru je započeo u zagrebačkom Baletu, a već 1958. nastavio u Parizu kao član različitih, tada najpoznatijih baletnih skupina koje su vodili Janine Charrat, Milorad Mišković, Roland Petit, Maurice Béjart te je nastupao u Baletu pariške Opere.

Puno je gostovao u različitim baletnim kazalištima diljem Francuske - od 1959. do 1962. bio je solist kompanije Grand Ballet du Marquis Cuevas, a od 1962. umjetnički je ravnatelj baletne trupe Janine Charrat. Radio je i s Leonidom Massineom i Sergejem Lifarom.

Godine 1970. odlazi u Ameriku te je od 1973. do 1985. bio ravnatelj Denver Civic Balleta i voditelj plesnog odjela na Loretto Heights College. Radio je i u Baletu Metropolitan opere u New Yorku te bio gostujući koreograf lisabonskog Gulbenkian baleta.

Interpretirao je mnoge glavne uloge klasičnog (Giselle, Labuđe jezero, Coppélia, Pepeljuga, itd.) i suvremenog baletnog repertoara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:45