FESTIVAL SVJETSKOG KAZALIŠTA

Zvijezde europskog teatra rade spektakularan show o bitnim temama našeg doba

Ovogodišnji, deveti zagrebački Festival svjetskog kazališta barata sa 20 posto manjim budžetom, a trajat će od 9. do 27. rujna. No kriza nije samo u Hrvatskoj, pa će i manje novca biti dovoljno za, kao i dosad, pet predstava uglavnom značajnih evropskih autora, i teatara, koje će biti postavljene u Zagrebačkom kazalištu mladih, u HNK-u i u Gavelli.

“Različitost tema i kazališnih govora te sličnost senzibiliteta predstava u namjerama njihovih autora da progovore o opsesivnim temama našeg vremena, i to većinom spektakularno, garantiraju publici uvid u dio recentnoga svjetskog kazališnog stvaralaštva, i to u onaj dio u kojem se još uvijek vjeruje da je teatar prostor u kojem se društvu i našoj suvremenosti mogu postaviti neka bitna pitanja”, objašnjava Dubravka Vrgoč, uz Ivicu Buljana umjetnička ravnateljica festivala, te nastavlja:

“Ovogodišnji festival je realiziran uz veliku pomoć samih kazališta koja su smanjila svoje troškove kako bi nam omogućila da ne smanjujemo broj predstava, niti umanjujemo kvalitetu festivalskih izvedbi. U recesijskim vremenima, to je gotovo nemoguća misija, stoga zahvaljujem svim redateljima i producentima teatara koji dolaze u Zagreb”.

Dorian Gray

Dramsko kazalište Gavela

25. 9., 20.00 h

Bečki Burgtheater u Zagreb dolazi s “Dorianom Grayem”, uprizorenim klasikom Oscara Wildea, u režiji Bastiana Krafta. O toj predstavi Dubravka Vrgoč svjedoči naglašavajući fascinantnu izvedbu Markusa Mayera, koja govori o diktatu mladosti u društvu nesklonom starenju i to istražujući sve mogućnosti koje se teatru nude preko novih medija.

Gardenia

Zagrebačko kazalište mladih

27 .9., 20.00 h

Festival na kraju donosi predstavu “Gardenija”, iz ruku još jednog Belgijanca, koreografa i redatelja Alaina Platela. On prati sudbinu barcelonskog kabarea pred zatvaranjem i njegove junake, transvestite koji pripremaju glazbeno-plesne točke imitirajuć i Marlene Dietrich, Dalidu i Lizu Minelli. Vrgočeva zaključuje: “Platelova ‘Gardenija’, za razliku od ‘Othella’, umjesto uspona nudi sliku silaska s društvenih ljestvica i to ostarjelih transvestita koji izvode posljednju predstavu te se svojim životnim pričama opraštaju od publike.”

Othello

Zagrebačko kazalište mladih

9. i 10. 9., 20.00 h

Festival otvara njemački redatelj Thomas Ostermeier, već dobro poznat zagrebačkoj publici, kojoj se predstavlja treći put. Ovaj put sa Shakespeareovom tragedijom “Othello”, u izvedbi berlinskog teatra Schaubuehne am Lehniner Platz.

Dubravka Vrgoč kaže da Ostermeireov “Othello” svjedoči o uspinjanju na društvenoj hijerarhiji u vremenu izgubljenih moralnih vertikala i nedopustivih emocionalnih slabosti, ekspresionističkim iskazom koji ne prašta glumačke uzmake.

Premijera

Zagrebačko kazalište mladih

21. i 22. 9., 20.00h

Prvi put u Hrvatskoj gostovat će nizozemski redatelj Ivo van Howe, zvijezda u usponu. Napravio je predstavu “Premijera”, po filmu američkog redatelja Johna Cassavetesa “Opening Night” (1977), koju izvodi Toneelgroepa iz Amsterdama. O toj predstavi Vrgočeva iznosi: “Tri smo je sezone pokušavali dovesti na festival, a ove smo godine napokon i uspjeli. Predstava je prikazana na brojnim svjetskim festivalima i proglašena je jednom od amblematskih izvedbi početka stoljeća, i ne samo zato što je jedna od rijetkih koja filmski predložak uspijeva predstaviti autentičnim i na pozornici, već i zato što pozicionira teatar u našem društvu i vremenu te ga drži još uvijek skandaloznim mjestom koje nam otkriva i ponešto o našim životima.”

Prometej, krajolik II

Hrvatsko narodno kazalište

16. i 17. 9., 19.30 h

Domaćoj publici itekako poznat jest belgijski redatelj Jan Fabre, koji dolazi s predstavom “Prometej, krajolik II”, autorskom vizijom starogrčkog mita. Predstava je nastala u koprodukciji sa ZKM-om, a Vrgočeva o njoj kaže da na sceni predstavlja bazične elemente kao što su voda, vatra i pijesak u smionoj reinterpretaciji mita o pobunjeniku koji u gotovo bezvremenom luku postaje i našim herojem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 13:20