NAGRADA STIPAN BILIĆ-PRCIĆ

ANKA ŽAGAR, PJESNIKINJA POBUNE Po drugi put dodijeljena književna nagrada od novca kojeg je hrvatski iseljenik povjerio HAZU

Branko Čegec preuzeo je nagradu u ime nakladnika
 HAZU

ZAGREB - Pjesnikinja Anka Žagar dobitnica je Književne nagrade Stipana Bilća-Prcića za zbirku pjesama "Pjevaju razlike tihotapke", a nagradu je na svečanoj dodjeli u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti preuzeo Branko Čegec u ime nakladnika zbirke Meandarmedije.

U obrazloženju što ga je pročitao predsjednika Razreda za književnost HAZU akademik Pavao Pavličić ističe se kako je iskustvo jezika totalno i primjereno pobuni pjesnikinje Anke Žagar slovničkog pravogovora, kao i po otklanjanju svake književne regulative.

Ni semantički konkretizam sa svojim programom, ideologijom i sebi svojstvenim vitalizmom ne uspijeva je potpuno uvjeriti, tvrdi se u obrazloženju kako Žagar piše iz tjeskobe i zato što je pisanje tjeskoba.

Pred jezikom Anke Žagar, kako se navodi, nalazi se strah kao pred nekom nepoznatnom silom – kao djevojčica sa šibicama pred neprozirnim elementarnim počelom, zvala ga ona šumom ili morem, ili ga mislila kao tekst i strah pred ispisivim.

Nagradu su uručili predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU akademik Velimir Neidhard i ravnateljica Zaklade HAZU Marina Štancl.

Zbirku pjesama "Pjevaju razlike tihotapke" objavila je nakladna kuća Meandarmedia 2015. godine.

Anka Žagar rođena je u Zamostu u Gorskom Kotaru 1954. Diplomirala je jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je Goranova vijenca za poeziju 1994. godine.

Stipan Bilić-Prcić bio je pojedinačno najveći donator Zaklade HAZU od njezine obnove 1993. kojoj je 2008. donirao deset milijuna kuna i kuću u Zagrebu pod uvjetom da se nakon njegove smrti osnuje fond s njegovim imenom iz kojeg bi se svake godine dodjeljivala književna nagrada. Prvi dobitnik književne nagrade Stipan Bilić-Prcić je pjesnik, prozaik, dramatičar i kritičar Milko Valent za roman "Umjetne suze".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:40