ONLINE KNJIŽARA JUTARNJEG LISTA

BESTSELLER.HR Marko Polo, Kublaj-kan i hrvatske vile

Vilikon je četvrti roman osječke spisateljice i teoretičarke kulture Jasne Horvat. Strukturiran je po magičnom kvadratu broja 12, a čitatelju se obraćaju tri pripovjedača: Marko Polo, Kublaj-kan i sama autorica. Prolazeći po redovima magičnog kvadrata broja 12, pripovjedači se zaustavljaju na pojedinim poljima ovoga kvadrata i donose leksikonske natuknice o vilama - nevidljivima ženama iz Kraljevstva Hrvatskog. Broj leksikonskih natuknica pri tome ovisi o numeraciji svakog pojedinog polja, a raznovrsnost pripovjednih glasova pridonosi magičnosti romana.

Na spoju popularnog i znanstvenog, imaginarnog i historiografskog, “Vilikon" je štivo koje čitatelja vodi u 13. stoljeće, upoznaje ga s markantnim povijesnim osobnostima kakve su Marko Polo i Kublaj-kan, nadahnjuje ga vilama, ali ga jednako tako vješto pozicionira i u 21. stoljeće. Zaokretanjem broja 12 postiže se njegovo zrcaljenje u 21. stoljeću kao jedna od tehnika magične idejnosti koja nam u ovom djelu potiče maštu i želju za odlascima, putovanjima i povratcima.

Na kraju romana, na rastanku Marka Pola i Kublaj-kana, čitatelj doznaje kako se, zapravo, nalazi tek na početku čitateljske igre koju mu nudi “Vilikon”. Naime, Marko Polo, začetnik globalizacijskih tijekova i jedan od marketinških pionira, upozorava da se “Vilikon” osim po redovima može čitati i po stupcima i po dijagonalama (magičnog kvadrata broja 12) te da se čitatelj zapravo nalazi na početku, a ne na kraju svog čitateljskog pothvata.

Psiholog suočen s bolešću i dokazima protiv sebe

Londonski psiholog Joe O’Loughlin zadovoljan je svojim životom jer radi posao koji voli, a ima i divnu obitelj. No kad sazna da pati od Parkinsonove bolesti, odluči to zadržati za sebe, zbog čega ga supruga počne sumnjičiti da ima ljubavnicu. Kad ga policijski detektiv zamoli za stručnu pomoć u istrazi o nasilnoj smrti mlade medicinske sestre koja je živjela u blizini, dokazi počnu ukazivati upravo na O’Loughlina. Prisiljen je posegnuti za krajnjim granicama domišljatosti da bi dokazao da nije kriv.

Trileri: Osumnjičenik , Michael Robotham, Algoritam

BESTSELLER cijena 99,00 kn

Strašni ravnatelj Bleko učinit će sve da bude po njegovom

Bunt, Baunti i Bunta rasture školu svojom borbom za maturalac. Još je i puno skritih ljubavi zbog kojih i nastaju bune i pobune, suprotstavljanja školskom sustavu i odrastanja kroz neizbježni protočnik koji se zove dosadna, zamorna, glupa i divna osnovna škola. Da, ima i mini-triler, jer protiv dečkiju stoji strašni ravnatelj Bleko, koji će učiniti sve da ne bude po njihovom. Cure? One zapravo usmjeravaju sva događanja u toj sasvim običnoj školi.

Lektira i dječji romani: Nulti sat , Siniša Cmrk, Mozaik knjiga

BESTSELLER cijena 79,00 kn

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 23:56