IN MEMORIAM

BOŠKO ZATEZALO Odlazak uglednog izdavača i oca V.B.Z.-a

Utemeljen u teško ratno doba V.B.Z. je, zahvaljujući golemoj energiji i angažmanu Boška Zatezala, tijekom vremena nadmašio granice Hrvatske

Boško Zatezalo, osnivač i direktor izdavačke kuće V.B.Z., iznenada je preminuo u četvrtak u Zagrebu u 63. godini života.

Iako je u izdavačkom biznisu bio gotovo 30 godina, Boško Zatezalo bio je sinonim za V.B.Z (što je kratica od Vlasta i Boško Zatezalo), izdavačku kuću koju je utemeljio 1991. u Zagrebu. Utemeljen u teško ratno doba V.B.Z. je, zahvaljujući golemoj energiji i angažmanu Boška Zatezala, tijekom vremena nadmašio granice Hrvatske. Osnovavši podružnice u Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, V.B.Z. je postao je i jedan od vodećih izdavača u regiji koji danas zapošljava stotinjak ljudi.

Više od 2000 naslova

U izdanju V.B.Z. -a dosad je objavljeno više od 2000 naslova, među kojima su vrhunska djela svjetske književnosti i publicistike čiji su autori nobelovci Saramago i Coetzee, zatim Marquez, Dan Brown, Coelho, Mantel i Franzen. No, uz svjetska imena V.B.Z, je objavio i niz naslova poznatih domaćih autora kao što su Slavenka Drakulić, Predrag Matvejević, Zoran Ferić, Boris Dežulović, Jurica Pavičić, Vedrana Rudan, Igor Mandić, Mirjana Krizmanić i Josip Mlakić. Unutar svoje izdavačke kuće Zatezalo je poticao i objavljivanje poezije i esejistike brojnih domaćih autora (M. Stojić, Mrkonjić, Maroević...) pa čak i u za to financijski iznimno nesklonim vremenima. Boško Zatezalo 2003. inicirao je i podržao V.B.Z.-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman koja dobitniku donosi objavljivanje knjige i 100.000 kuna, koja je ubrzo postala jedna od najprestižnijih književnih nagrada u regiji.

Utemeljitelj nagrade

Unatoč kriznoj situaciji u hrvatskom izdavaštvu i knjižarstvu, nije odustao od nagrade te je nakon jednogodišnje stanke ove godine ponovno raspisan natječaj.

Istodobno Zatazelo je izgradio razgranatu knjižarsku djelatnost, što je prošle godine kulminiralo otvorenjem Knjižarsko-galerijskog centra “Fadil Hadžić” u središtu Zagreba. Smrt Boška Zatezala veliki je gubitak za izdavaštvo u Hrvatskoj i cjelokupnoj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:23