PULSKI SA(N)JAM KNJIGE

DODIJELJENE NAGRADE KIKLOP Daša Drndić i Roman Simić napisali su najbolju prozu

Nagrađeni su za roman ‘Belladona’ (Drdnić) te zbirku priča ‘Nahrani me’ (Simić Bodrožić)

Dobitnici nagrade Kiklop za najbolje prozno djelo su Daša Drndić za roman “Belladona” (Fraktura) i Roman Simić Bodrožić za zbirku priča “Nahrani me” (Profil), što je prvi put da se nagrada u toj kategoriji dijeli između dva dobitnika.

Urednica godine je Gordana Farkaš Sfeci, Naklada Oceanmore, a najbolji debitant Antonio Barišić za “Srest ćemo se opet” (Jesenski i Turk).

Nagrade ovogodišnjim laureatima u 12 kategorija nagrade Kiklop Pulskog sajma knjiga uručene su u nedjelju u muzejsko-galerijskom prostoru Svetih srca.

Najduži pljesak bio je rezerviran za dobitnika nagrade za životno djelo - teoretičara i povjesničara književnosti Milivoja Solara.

Najavljujući ga, Bruno Kragić, predsjednik Upravnog odbora nagrade, naglasio je da je odluka donesena jednoglasno te da je riječ o čovjeku koji je sinonim za čitanje književnosti kod nas.

I memoari i roman

- Kad je čovjek mlad, misli da je najpametniji. Kad ostari, drago mu je kad se njegove knjige čitaju, pogotovo kad se misli da su dobre - istaknuo je Solar i razgalio okupljene izrecitiravši prve stihove “Pjesme o Istri” Vladimira Nazora. Dodjela nagrada bila je vrhunac posljednjeg dana sajma.

U subotu, večer uoči završetka sajma, u doista prepunoj galeriji Cvajner predstavljen je, pak, posljednji roman Mirka Kovača “Vrijeme koje se udaljava”. Prema riječima Filipa Davida, priča o jednoj epohi, posveta vremenu u kojem je Kovač sazrijevao kao pisac, posveta ljudima koji su postali nezaobilazni dio njegove biografije, ali i “književni testament, posljednjeg velikog pisca, velike potonule, nestale Jugoslavije”.

O romanu podnaslovljenom roman-memoari, u izdanju Frakture, uz Davida, govorili su Seid Serdarević, Božo Koprivica i Miljenko Jergović.

Miljenko Jergović, referirajući se na “klasifikaciju knjige”, istaknuo je da se radi o tekstu koji je iznad svega slavlje književne vještine, ali i knjizi koja je i roman i memoari: - Stvarnost zna imati neuvjerljive zaplete. Mirko Kovač je intervenirao u zbilju, dokumente, biografije na način da je zbilji pružio literarnu uvjerljivost.

Gledajući smrt u oči

- U ritmu pripovijedanja ove knjige čujem Mirkovo srce kako kuca - rekao je Božo Koprivica i dodao: - Gledajući smrti u oči, pisao je do zadnjeg daha, s tekom u ruci i olovkom u srcu.

Devetnaesto izdanje Pulskog sajma knjiga završeno je danas. Središnje tematske cjeline sajma bile su socijalizam, Vojvodina i Rusija, a u više od 100 programa sudjelovalo je više od 260 sudionika: pisaca, kritičara, prevoditelja, urednika...

- Ove godine dogodio nam se kvalitativni skok koji nismo očekivali. Naime, ovo je bio naš najveći i najzahtjevniji program dosad, ne samo po brojnosti događanja, nego i po sadržaju i zahtjevnosti organiziranja - komentirala je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

- Neposredno prije početka sajma uhvatio me strah da nismo pretjerali. Pula je, ipak, grad od 50 tisuća stanovnika, a u našem programu tijekom deset dana održano je 112 programa. Posjetitelji su demantirali moje strahove jer su prvi put sve promocije bile pune, a svakim danom dolazilo je sve više i više posjetitelja, ne samo iz Pule. Publika se ove godine doista potpuno spojila s pulskim sajmom.

Autori našli izdavače

Direktorica sajma napomenula je i kako su prvi put najprodavanije knjige dana bile knjige autora koji se taj dan predstavljaju, što do sada nije bio slučaj. A autori dosad neprevedeni na hrvatski našli su svoje izdavače: na sajmu su dogovoreni prijevodi triju knjiga Aleksandra Genisa, ruskog pisca s američkom adresom. Slično je bilo i prošle godine, kad su dogovoreni prijevodi šest turskih naslova koji su objavljeni tijekom prošle godine.

Na prodajnom dijelu sajma uredno se vodila lista najprodavanijih naslova po danima, ali i ukupna lista svih dana.

Pretprošle godine hit Pule bila je autobiografska proza Abdulaha Sidrana, prošle godine prva dva naslova iz erotske trilogije “50 nijansi sive”. Ove godine titula najprodavanijeg naslova sajma pripala je Pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, a uz taj naslov na listi prvih pet našli su se: “Jugoslavija, moja domovina” Gorana Vojnovića, prvi dio “50 nijansi sive” E. L. James, “Ispričat ću ti priču” Jorgea Bucaya i “Rod” Miljenka Jergovića.

Kraj trakavice

Organizatori su već počeli raditi na programu za iduću godinu koji će biti posvećen 1914. godini, a naslovljen je “Pula u slobodnom padu”, referirajući se na godinu kad je Pula bila najveća luka carstva, ali i vrhunac modernog doba urbaniteta toga grada. Uz ratove, pitanje identiteta, u sklopu teme raspravljat će se o pitanju grada, urbaniteta, a fokus će biti na autorima zemalja nekadašnjega carstva.

Sutra bi trebala biti završena trakavica s dodjelom nagrade Kiklop Nives Celzijus za hit godine 2008. Svečana dodjela održat će se u 12 sati u Domu hrvatskih branitelja. Vrijeme i mjesto svečene dodjele, kako je napomenuto, određeno je ovršnim rješenjem suda u kojem se inzistira na dodjeli nagrade u Domu hrvatskih branitelja, a ponedjeljak u 12 sati bio je prvi slobodan termin u tom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 13:26