SUSRET RIJEČI

Dugovječni festival, prvi put u novom izdanju, završio dojmljivom večeri u Velikom Taboru

Završna večer Susreta riječi
Petnaestak programa na kojima je nastupilo 20-ak umjetnika bilo je raspršeno cijelim Hrvatskim zagorjem

Ljubavna poezija, romantični dvorac i nebo pred kišu u predvečerje u nedjelju su bili upečatljiv završetak trodnevne kulturne manifestacije Susret riječi. Sa svoja 52 izdanja, događaj u organizaciji Općine Bedekovčina i pod patronatom Krapinsko-zagorske županije uz bok je Goranovu proljeću po svojoj dugovječnosti.

Nakon više od pet desetljeća, Susreti riječi održani su u novom izdanju, uz znatno bogatiji program.

Petnaestak programa na kojima je nastupilo 20-ak umjetnika raspršeno je po Zagorju, s namjerom približavanja široj publici, kako bi Susreti riječi postali događaj cijelog Zagorja. Takva se koncepcija pokazala kao pun pogodak. Kristian Novak bio je gost u OŠ Bedekovčina, čiji su ga učenici dočekali s velikom ljubopitljivošću. Isti je slučaj bio s Hrvojem Jurićem u OŠ Krapina, koji je paralelno otvorio manifestaciju, u sklopu programa Pisci u školi. Filozof, bioetičar i pjesnik zadržao je pozornost učenika govoreći im o pandemiji i njezinu utjecaju na čovjeka, ali i na kulturu.

image
Završna večer Susreta riječi

Tijekom tri dana nizali su se umjetnički, književni i glazbeni programi. U pitoresknom, brdovitom Zagorju gostovali su profesorica i pjesnikinja Marija Lamot, kantautorica Lidija Bajuk, pisac Edo Popović. Mlada pjesnička nada Josip Čekolj s poklonicima se poezije susreo na Bedekovčanskim jezerima. Portreti umjetnika i znanstvenika kroz fotoobjektiv Vesne Zednik izloženi su na izložbi "Persona gratae". Susreti riječi otvorili su prostor mladim, još neafirmiranim pjesnicima kroz pjesničku radionicu za mlade Hrvatskog zagorja, koje su vodile književnice Neva Lukić i Lana Derkač. Na satu kajkavske poezije nastupilo je više kajkavskih pjesnika i razgovaralo se s pjesnikinjom i znanstvenicom Andrijanom Kos Lajtman.

image
Završna večer Susreta riječi

Nedjeljno predvečerje u dvorcu Veliki Tabor bio je dojmljiv završetak manifestacije. U intimnoj atmosferi pod skutima mističnog dvora, Adam Končić je izveo predstavu "Ni med cvetjem ni pravice" iz Balada Petrice Kerempuha, a ljubavnu su poeziju čitali Irena Matijašević i Tomica Bajsić.

Novo izdanje umjetničkog događaja svidjelo se publici. Zagrepčanka Ivana Miškić i pratitelj Boris Sadiku uživali su, kažu, slušati kajkavsku riječ u scenografiji dvora, Abram i Zdenka Brkić iz Sopota poštovatelji su Adama Končića i iskoristili su priliku doći pogledati ga uživo.

image
Završna večer Susreta riječi

- Također, volimo kulturna događanja, a ova manifestacija je sjajna. Ljubitelji smo kazališta i drago nam je da se program samo s književnosti proširio i na kazalište - zadovoljan je Abram Brkić.

Ipak, najzadovoljniji nakon proteklog vikenda su kreativni voditelj Ivan Herceg i njegov organizacijski tim.

- Cilj nam je bio da Susreti riječi budu festival za cijelo Zagorje, što smo i ostvarili, ali i da bude uvršten na kartu značajnih umjetničkih festivala, što tek trebamo ostvariti. Volio bih ga i proširiti na izdavačku djelatnost i da bude rezidencijalni. Nije namjera imati mainstream umjetnike, nego one koji se tek trebaju afirmirati - rekao je za Jutarnji list Ivan Herceg.

image
Završna večer Susreta riječi

​Na središnjoj priredbi u subotu navečer u Bedekovčini dodijeljene su nagrade najboljim autorima koji su iz cijele Hrvatske poslali svoja pjesnička i prozna djela na natječaj Susreta riječi, a predstavljen je i zbornik nagrađenih i ostalih odabranih radova. Najbolji u konkurenciji odraslih ove je godine književnik iz Omiša Ivan Katičić, drugo je mjesto osvojila mlada pjesnikinja iz Đakova Marta Džaja, a treće književnica i prevoditeljica Sanja Lovrenčić iz Zagreba.

image
Završna večer Susreta riječi

"'Lovac', 'Žika' i 'Četiri prizora iz svakodnevnog života', tri najbolje ocijenjena rada odraslih", kako u predgovoru zbornika kaže urednik Ivan Herceg, govore o "'kulinarki života', lovu, bijegu, putovanjima 'od ovog do onog ugla ponoći', mahanju 'dronjcima barjacima dok se ne raspadnu'…" U kategoriji mlađih od 19 godina prvo je mjesto osvojila Sara Premerl Peštaj iz Zaboka, drugo Laura Završki iz Mača, a treće Adriana Krog iz Bjelovara.

image
Završna večer Susreta riječi
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:10