PRIJEVOD PRIČA KOLUMNISTA JUTARNJEG

Jurica Pavičić jedna od zvijezda sajma u Rimu

 Goran Mehkek/CROPIX

Jurica Pavičić i njegova zbirka priča “Skupljač zmija” (Il collezionista di serpenti, u prijevodu Estere Miočić i u nakladi Bese, agilnog izdavača iz Leccea) najavljeni su kao zvijezde ovogodišnjeg sajma knjiga malih i srednjih izdavača “Piů libri, piů liberi” (Više knjiga - više slobode), od 6. do 9. prosinca u Kongresnoj palači na rimskom EUR-u.

Sveta krava

Između oko 60.000 knjiga i 383 nakladnika Raijev Prvi televizijski program je u svome središnjemu dnevniku kao najatraktivnije inozemne autore “izvukao” veterana istraživačkog novinarstva Günthera Wallrafa te šestoricu pripovjedača, gdje je Pavičić u društvu sa Zaharom Prilepinom i Hrístosom Ikonómouom.

“Skupljač zmija” (objavljen u Hrvatskoj 2008. pod manje privlačnim naslovom “Patrola na cesti”) već je u Italiji pobrao nekoliko briljantnih kritika, iako je objavljen tek prije dva-tri tjedna.

Goffredo Fofi, sveta krava talijanske filmske i književne kritike, tvrdi da su to “zanatski odlične pripovijetke, s lijepom sklonošću obiteljskoj melodrami: sadašnja i nedavna nerazumijevanja i nesreće, normalnost i rat, nasilje i smrt, dobri i zli koji lako razmjenjuju uloge, pobunjene žene, bjegovi i pogrebi, očevi i sinovi te braća i sestre”…

Središnji termin

Teško je razlikovati pobijeđene i pobjednike - konstatira Fofi, slaveći (doslovce!) nakladnike, poput Bese, koji otvaraju prozor prema književnostima s prostora istočno od Italije (koja, kao i mi, uglavnom vjerno visi o usnama Zapada).

Pavičićevu knjigu će danas, u središnjem terminu sajma, predstaviti autor u razgovoru s novinarom Alessandrom Leograndeom i prevoditeljicom Esterom Miočić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:46