ELEUZINSKI MISTERIJI

Kako se filmski povjesničar Daniel Rafaelić zamjerio Perzefoni?

 Sandra Šimunović / Cropix
'Eleuzinski misteriji' Karla Kerenyja, o jednom od najvažnijih religijskih obreda drevnih Grka, napokon u hrvatskom prijevodu

ZAGREB - U sklopu manifestacije Antičkih filmskih večeri (od 20. do 24. veljače), namijenjene prije svega zaljubljenicima u tajne svjetove antike, mitologije, arheologije, koje u suradnji s Arheološkim muzejem u Zagrebu uspješno vodi 'Indiana Jones' hrvatske kinematografije Daniel Rafaelić, poznat po netom objavljenoj kontroveznoj knjizi 'Kinematografija u NDH' koja je uzburkala domaću struku i javnost, kao i po svojim živopisnim predavanjima gdje spaja uporna prekapanja po svim prašinom prekrivenim znanjima iz drevne prošlosti sa zaboravljenim filmskim vrpcama koje pronalazi u filmskim arhivima, i ovaj nam put donosi bogat i zanimljiv program.

U četvrtak u 18 sati u Arheološkom muzeju promovirat će dugoiščekivani hrvatski prijevod, kako je odmilja naziva 'Biblije arheologa', 'Eleuzinskih misterija' Karla Kerenyja, u izdanju izdavačke kuće Vuković-Runjić.

Kada je u 5. stoljeću pr.Kr. grčki povjesničar Herodot opisivao divote koje je susretao prilikom posjeta Egiptu, kombinaciju mistike i metafizike često je uspoređivao s eleuzinskim misterijama. No, kako je sam priznao, nije pristojno o tome pisati. Istinu prave inicijacije u onostranu spoznaju božice Perzefone u Eleuzini nitko nikad nije zapisao.

"Jedan od najvažnijih religijskih obreda drevnih Grka tako bi nam ostao potpuno nepoznat da Karl Kerenyi, u svojim Eleuzinskim misterijima nije po prvi put, nenadmašno, pokazao svu širinu grčke civilizacije, religije i magije. Njegova knjiga godinama je opće mjesto svjetske arheologije, ali i kulturne povijesti a sada, napokon u hrvatskom prijevodu, domaća publika ima priliku upoznati se s kultom koji je zauvijek trebao ostati tajanstven. Jer zamjeriti se Perzefoni nije bilo preporučljivo - pa ni danas", poručuje Rafaelić u svom predstavljanju Kerenyijeve knjige.

Ulaz je besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 18:01