NATJEČAJA JOŠ NEMA

KASNE DOTACIJE MINISTARSTVA KULTURE Nakladnici nervozni, novac tek u rujnu?

 Goran Mehkek / Cropix
Rješenje Europske komisije trebalo bi stići 12. travnja. Tek ako bude pozitivno, ići će se u raspisivanje javnog poziva

Ministarstvo kulture na svojim je stranicama objavilo kronologiju događanja vezanih za raspisivanje javnih poziva za potpore izdavanju knjiga, časopisa, potpore književnim manifestacijama i potpore književnim programima u knjižarama, zbog, kako navode, učestalih pitanja.

Naime, kako smo više puta pisali, taj je natječaj ranijih godina bio raspisivan sredinom studenog, a rezultati bi bili objavljivani u ožujku. No, natječaj za tekuću godinu još nije raspisan, što je stvorilo popriličnu nervozu u književno-nakladničkoj branši. Razlog kašnjenja, objašnjava se, jest taj što je, sukladno Zakonu o državnim potporama, Ministarstvo kulture od 2006. obvezno za spomenute programe ishoditi odobrenje nadležnog tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, za što je do pristupanja EU bila bila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Republike Hrvatske (AZTN), a nakon pristupanja to je postala Europska komisija.

Detaljan uvid

Uslijedilo je višemjesečno dopisivanje kojim su se tražili odgovori na dodatna pitanja. Ministarstvo kulture posljednje tražene odgovore na pitanja Europske komisije poslalo je 12. veljače.

“Iz komunikacije sa savjetnicom u EK zaduženom za rješavanje zahtjeva Ministarstva kulture Sophie De Vinck saznajemo da je takva praksa EK uobičajena kod izdavanja prvog odobrenja novoj članici, jer EK želi steći detaljan uvid u programe potpora. Nakon zaprimanja zahtjeva sa svim dodatnim informacijama EK mora izdati rješenje u roku od 60 dana. Javni poziv bit će raspisan po primitku odobrenja”, navode u Ministarstvu.

Rezultati u kolovozu

To, ukratko, znači da bi rješenje trebalo stići 12. travnja. Tek ako bude pozitivno, ići će se u raspisivanje javnog poziva, a u skladu s brzinom ranijih godina - rezultati bi bili objavljeni u kolovozu; dosta kasno za bilo kakvo suvislo planiranje za ovu godinu. Mogućnost negativnog rješenja, čini se, u Ministarstvu nisu razmatrali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:55