UKLETO DIJETE

MINISTARSTVO MAGIJE HRVATSKA Veliko druženje na dan izlaska hrvatskog izdanja osme knjige o Harryju Potteru

 Getty Images

ZAGREB - Priča o malom čarobnjaku Harryju Potteru, jedan od najpopularnijih književnih serijala svih vremena iz pera britanske književnice J.K. Rowling, dobila je svoj osmi nastavak "Harry Potter i ukleto dijete", koji do hrvatskih čitatelja stiže u petak u izdanju nakladnika Algoritam i prijevodu Dubravke Petrović.

Kako se ističe u najavi, osma priča o Harryju Potteru ujedno je i prva namijenjena izvođenju na kazališnoj pozornici a njezini su autori Rowling, John Tiffany i Jack Thorne.

U povodu izlaska hrvatskog prijevoda knjige, Algoritam u petak 20. siječnja organizira veliko druženje u svojim knjižarama u Zagrebu (Gajeva 1), Rijeci (Korzo) i Osijeku (Avenue Mall).

U suradnji s prvom udrugom ljubitelja Harryja Pottera u Hrvatskoj, Ministarstvom Magije Hrvatska te klubom ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike Titan Atlas, Algoritam je za sve ljubitelje maloga čarobnjaka pripremio kvizove, cosplay i Harry Potter teatar u sklopu kojeg će biti izvedena mala predstava prema knjizi.

Predstava "Harry Potter i ukleto dijete" svoju je svjetsku praizvedbu imala na londonskom West Endu 30. srpnja 2016. Posebna verzija teksta korištenog na glumačkim probama ukoričena je u specijalno književno izdanje koje je u prva dva dana od objave u SAD-u i Kanadi prodano u više od dva milijuna primjeraka, dok je u Velikoj Britaniji prodaja samo u prvome tjednu dosegnula oko 850 tisuća primjeraka.

Priča počinje devetnaest godina nakon događaja u knjizi "Harry Potter i darovi smrti", sedmog i posljednjeg romana iz serijala objavljenog 2007., a prati Harryja, kojega nalazimo kao djelatnika u Ministarstvu magije, i njegovog najmlađeg sina Albusa Severusa uhvaćene vrtlogom mračnih događaja koji svoje korijene imaju u prošlosti.

"Harryju Potteru nikad nije bilo lako pa nije ni danas dok nastoji pronaći ravnotežu između uloga prezaposlenog djelatnika Ministarstva magije, supruga i oca troje djece školske dobi", stoji u najavi.

"Dok je Harry prisiljen uhvatiti se u koštac s prošlošću koja odbija ostati gdje joj je i mjesto, njegov najmlađi sin Albus mora se boriti s teretom obiteljskog nasljeđa koje nikad nije želio. U zlokobnom stapanju prošlosti i sadašnjosti, otac i sin otkrit će neugodnu istinu: tamu ponekad pronalazimo na sasvim neočekivanim mjestima... ", dodaje se.

Veliko Algoritmovo druženje organizirano na datum izlaska knjige tematskim će slasticama zasladiti Torterie Macaron, a najbolje plasirane u kvizu nagradit će CineStar Cinemas Hrvatska darovima iz filma "Čudesne zvijeri i gdje ih naći", dok će najbolji kostimi osvojiti Harry Potter figurice, kojima ih nagrađuje Inverzija.

Svi zainteresirani tom će se prilikom u Algoritam MK knjižarama imati priliku fotografirati. Posjetitelji su pozvani da fotografiju s #harrypotteriukletodijete objave na svom Facebooku, Twitteru ili Instagramu, a najkreativnija među njima bit će nagrađena atraktivnim poklon paketom Ministarstva Magije Hrvatska, CineStara Cinemas Hrvatska i Algoritma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 09:19