Mirovanje

Nova knjiga Dunje Matić ultimativna je ljubavna priča, snovita i rokerska u isti mah

Dunja Matić

 Damir Skomrlj/Cropix
Uzbuđenje riječkih kulturnjaka zbog zadaće prijestolnice kulture pomračit će te 2020. pandemijsko zatvaranje što se pak preklapa s fazom čahurenja mlade D.

U Rijeci je, u sklopu književnog festivala Vrisak, sinoć predstavljena nova knjiga Dunje Matić, "Mirovanje". Knjigu je, kroz razgovor s autoricom predstavio Enver Krivac. Riječ je o trećoj knjizi ove autorice, a kako su naveli iz V.B.Z.-a, koji je nakladnik knjige riječ je u "naglašeno urbanom rukopisu, koji bi optikom pa i tematikom savršeno bi funkcionirao u Barceloni ili Kopenhagenu. Ipak, taj fino uslojen roman koji zavodi mekim intimizmom pseudodnevničkih zapisa izrazito je lokalno i situacijski obojen, ukotvljen ne samo u riječki postindustrijski ambijent, nego i u specifičan trenutak, pa tako predstavlja književni otisak i jednog globalnog iskliznuća.

image

Dunja Matić i Enver Krivac

Damir Skomrlj/Cropix

Uzbuđenje riječkih kulturnjaka zbog zadaće prijestolnice kulture pomračit će te 2020. pandemijsko zatvaranje što se pak preklapa s fazom čahurenja mlade D. gdje njene zdravstvene neprilike kao da su refleksija intenzivnog procesa samotumačenja. Pitanje je kako bi sve to prošlo da nema čvrstog emotivnog sidrišta, tog nepovredivog "mjesta za dvoje" koje ovu knjigu čini ultimativnom ljubavnom pričom, snovitom i rokerskom u isti mah".

Dunja Matić (Split, 1988.) objavila je roma­ne Troslojne posteljine (Studio TiM, Rijeka, 2017.) i Sinestezije (Vertia, Rijeka, 2019.). Članica je nefor­malne književne skupine Ri Lit. Živi i radi u Rijeci.

image

Naslovnica knjige

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 12:30