'THE BLEEDING EDGE'

NOVI ROMAN NAJBOLJEG AMERIČKOG SUVREMENOG PISCA Pynchon o New Yorku ranih dana interneta i prije napada na WTC

Thomas Pynchon, vjerojatno najbolji američki suvremeni pisac, sredinom rujna objavit će svoj novi roman naslova “The Bleeding Edge” u izdanju Penguin Pressa.

Radnja romana, sudeći prema najavama, smještena je u New York u rane dane interneta, a prije napada na WTC.

Kandidat za Nobela

Već sama najava izazvala je golemu pozornost, kao i svaka informacija o piscu kojeg se neizostavno navodi na listama mogućih Nobelovih laureata, ali i autoru kojeg krasi titula najslavnijeg “čudaka” svjetske književnosti. Naime, iz javnosti se povukao nakon objave svog prvog romana “V” već 1963. godine.

Remek-djela o paranoji

Unatoč takvom stavu prema medijima i javnoj promociji svojih djela, nastavio je pisati pa su tako uslijedila: “Dražba predmeta 49”, ujedno i jedini njegov roman preveden na hrvatski, a zatim i “Gravity’s Rainbow”, koji je čitateljsko-kritičarskim konsenzusom prihvaćen kao remek-djelo. Ta se ocjena, barem kad bi se pitalo njegovu ne tako malu sljedbu, može primijeniti za svaki njegov roman. Obično ga se svrstava u ladicu američkih metafikcionalista, a jedan od zaštitnih znakova njegovih romana jest tematiziranje paranoje kao najlegitimnije emocije koju izaziva svijet u kojem živimo. “Bleeding Edge” osmi je roman 76-godišnjeg pisca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:21