LISTA NAJBOLJIH BIOGRAFIJA U OVOJ GODINI

OD GANDHIJA DO MICHAELA JORDANA Knjige o velikanima 20. stoljeća obilježile izdavačko polugodište

Biografija slavnog pisca Witolda Gombrowicza jedna je od najboljih knjiga izdanih ove godine u hrvatskom prijevodu

Polovica godine tek je prošla, a već je jasno da zastava pobjednika, što se knjiga tiče, u njoj pripada biografijama. Barem tako tvrdi novinar The Daily Beasta na prvo mjesto stavljajući “sjajano dostignuće”, “briljantnu novu biografiju” Johna Updikea autora Adama Begleyja. To je možda najhvaljeniji naslov ove godine u bilo kojem žanru, tvrdi novinar.

Hrvatski autori

Tu je teško ne prisjetiti se i naše situacije: prijevoda suptilno-okrutne “Posmrtne autobiografije” Witolda Gombrowicza (Fraktura 2014.), 800 stranica Jergovićeve obiteljske povijesti “Rod” (Fraktura 2014.), autobiografskog političko-ironijskog štiva Igora Mandića u specifičnoj autobiografiji “Oklop od papira (VBZ 2014.). Mani Gotovac nastavlja se baviti svojim work in progress “Fališ mi” pismom, uvijek pomalo mistificirajući njihovu istinitost.

Buku sličnu biografiji Updikea izazvala je i upravo u SAD-u objavljena Gandhijeva biografija autora Ramachandre Gucha.

The Daily Beast izdvojio je 12 biografija 2014. - tri građanska aktivista, dva predsjednika, dva muzičara, generala, sportske legende, pisca i jednog od najfascinantnijih i najkontroverznijih predsjednika Visokog suda u povijesti. A radi se samo o prvoj polovici godine…

Biografija Adama Begleyja što ju je napisao o plodnom piscu, kratkopričašu, kritičaru, pjesniku Johnu Updikeu doživjela je opće aklamacije: “Uvjerljiva, interpretativna biografija, blaga, duhovita, proizvod neovisnog uma”, napisao je Washington Post.

Prvi dio dvotomne biografije “Gandhi Before India” obuhvaća život Mohandasa Gandhija. (Tad još nije bio Mahatma, to je počasno ime koje je zaslugom i dobio svojom borbom.)

Vizura povjesničara

Biograf Ramachandra Guha prati ga od njegova djetinjstva u Indiji, školovanja u Londonu, dva desetljeća odvjetničke prakse te aktivista za građanska prava u Južnoj Africi. “Guha je briljantan povjesničar, koji kombinira pripovjedački dar, disciplinu akademika i sposobnost da Gandhija vidi kao fascinantnog čovjeka, ali ne postavljajući ga na pijedestal”, piše San Francisco Chronicle. Najave za ostatak godine donose podjednako zanimljive autore i njihove “žrtve”: Georgea Washingtona, Goebbelsa, Staljina, Sonie Soto-mayor, Arethe Franklin, Elvisa Presleyja, Nelsona Rockefellera

Roland Lazenby

MIchael Jordan

Prva stvar koje se mnogi sjete na spomen imena Michaela Jordana su riječi “hej, ne znam kako sam to napravio” na tiskovnoj konferenciji nakon što je dao rekordnih šest trica u prvom poluvremenu NBA finala 1992. Roland Lazenby, autor biografije “Michael Jordan: The Life”, naravno, ide u svom istraživanju mnogo dublje. “Masivna i definitivna biografija, najjasniji pokušaj objašnjenja faktora koji su doveli do proizvodnje najslavnijeg košarkaša i marketinškog fenomena u povijesti sporta”, rekoše u biografiji u Chicago Tribuneu.

Michael Korda

Robert E. Lee

Mogao je biti vođa unionista ili pobunjenika u američkom Građanskom ratu (1861.-1865.), ali Robert E. Lee odabrao je dečke iz susjedstva - pobunjenike. To što je odabrao Južnjake respekt koji su za njega imali (posebno na Jugu) nije uništilo onda, pa ni danas. Michael Korda, autor biografije, prijašnji glavni urednik Simona@Schustera, napisao je najbolji jednotomni uvid u Leejev život .

Bruce Allen Murphy

Scalia

Tjednima prije objavljivanja, u veličinom impresivnoj biografiji Brucea Allena Murphyja “Scalia”, konzervativni sudac Antonin Scalia već je bio glavni lik osmodijelnog bloga u National Review. Snažna sugestija knjige o intelektualnom nepoštenju. The Week je napisao: “Scalini mnogi pobornici naći će u knjizi dokaz o čovjeku koji je našao vjere, snage i mudrosti da sitno sjeckajući svaku pojedinost dokaže da je vjera u koju vjeruje neutralna i osjetljiva. Njegovi mnogi neprijatelji naći će u njoj dokaz da je varalica.”

Miriam Pawel

Cesar Chavez

U 60-ima Cesar Chavez uzdigao se iz migrantske obitelji u nacionalnu veličinu kao aktivist za prava radnika migranata. Autorica Miriam Pawel. Los Angeles je napisao: “Snažna i privlačna, prva biografija latino lidera Alexandra Chaveza. Ne bježi od Chavezovih moralnih mrlja, ali ga prikazuje kao duboko humanu osobu”.

Peniel E. Joseph

Stokely Carmichael

Stokely Carmichael bio je karizmatični vođa koji je borbu za crnačka prava promijenio iz nenasilne u Black Power. 70-ih je promijenio ime u Kwame Ture i otišao u Afriku doživotno. Boston Globe: “Ovo je strastvena, misaona biografija, historičar Peniel E. Joseph nastoji promijeniti poziciju Carmichaela u povijesti.”

Greg Kot

Mavis Staples, the Staples Singers

The Staple Singers - nije bilo slova kad je familija nastupala zajedno - uzdigli su se kao crkveni kor u 60-ima i često su nastupali “za zagrijavanje”, uoči nastupa Martina Luthera Kinga. Mavisin portret Grega Kota i ostatka klana jednako je obiteljska priča i originalan pristup afroameričkom iskustvu u doba borbe za građanska prava. “Dirljiva počast talentiranoj obitelji i dražesnoj ženi”, piše Booklist.

Scott Eyman

John Wayne

Nekada davno superheroji američkog filma nisu nosili maske i gumena odijela. U 50-ima i 60-ima nosili su čizme i mamuze, bili su kauboji, a John Wayne bio je najveća zvijezda među njima. Scott Eyman naglašava značenje redatelja Johna Forda u Wayneovoj karijeri.

Lynne Cheney

James Madison

Biografija američkog predsjednika je tako fluidna, lako čitljiva kao bilo koja knjiga koju sam ove godine uzela u ruke, kaže autorica Lynne Cheney. “Vrijeme je”, kaže, “da ispravimo zablude o Madisonu, počistimo nanose povijesti i zadubimo se u ličnost koja je najviše pridonijela načinu života kakav danas imamo u Americi.” Historičar, Pulitzerom nagrađeni Gordon S. Wood napisao je za New York Time Book Review da je ovo “najbolja knjiga o utemeljiteljima Amerike zadnjih 40 godina.”

Fred Kaplan

John Quincy Adams

Šesti predsjednik Amerike možda nije bio s A liste, ali imao je dugu i zanimljivu karijeru kao diplomat, senator, a nakon što je umirovljen služio je u US House of Representatives, gdje je s 80 godina pod dramatičnim okolnostima umro. Washington Post: “Mnogo se čemu treba diviti u ovoj knjizi koja je jedna od najboljih biografija ovog tužno podcijenjenog predsjednika.”

Thomas Brothers

Louis Armstrong

Prvi tom Brothersove biografije Louisa Armstronga govori o legendarnom pjevaču i trubaču do 21. godine. U drugom dijelu kao da Armstrong preuzima stvar u svoje ruke tako da je knjiga jednako o borbi za prava crnaca u Americi, koliko i o muzici. Financial Times zaključuje: “Brothers zahvaća kompleksnost Armstrongova svijeta i pravi zaokružen, surov, živ portret.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:14